Bart De Wever geen kandidaat-burgemeester in Antwerpen?

© Belga

‘Ik hoor steeds meer N-VA’ers die hopen dat Bart De Wever zich niet kandidaat stelt voor het Antwerpse burgemeesterschap.’ Dat zegt Peter De Roover, politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging, Antwerpenaar en een zeer ‘welingelichte bron’ ter zake.

Een lokale kwestie domineert al enige tijd de nationale politieke agenda: zal Bart De Wever, de voorzitter van de (aller)grootste partij van Vlaanderen, zich op 14 oktober kandidaat stellen voor het burgemeesterschap van de grootste stad van Vlaanderen? Dat zou leiden tot een Antwerps burgemeestersduel tussen Bart De Wever (N-VA) en Patrick Janssens (SP.A), met als scherprechters de lijsttrekkers van het VB (Filip Dewinter), Open VLD (Annemie Turtelboom), Groen (Meyrem Almaci) en PVDA+ (Peter Mertens). CD&V doet niet mee: havenschepen Marc Van Peel schaart zich achter Janssens op diens ‘Stadslijst’.

PeilingenDe Wever heeft nog altijd niet in zijn kaarten laten kijken. Een antwoord wordt ten vroegste tegen half april verwacht. Maar nu al is de interesse immens. Dat komt ook door de peilingen. Die van De Morgen, VTM, Le Soir en RTL van begin deze week doet de N-VA zelfs klimmen tot in de buurt van de 40 procent. Dat is bijna evenveel als de CVP in zijn laatste gloriedagen, de periode van Leo Tindemans en Wilfried Martens.

Ambities

Bij de eigen achterban zijn de ambities dus hoog. Maar het is natuurlijk de verantwoordelijkheid van De Wever om slimmer te zijn dan zijn eigen supporters. ‘Deze verkiezing is geen cadeau voor De Wever’, zegt Peter De Roover, politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging. ‘Zijn tegenstanders zullen blij zijn als hij geen kandidaat-burgemeester is. En ze zullen nog blijer zijn als hij zich wel kandidaat stelt.’

Gezicht

Als De Wever geen kandidaat-burgemeester is, zal men hem ‘gebrek aan durf’ verwijten. Hij is wel het gezicht van de grootschalige precampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen die de N-VA organiseert, maar van de N-VA-lijst van zijn eigen stad zou hij het gezicht niet durven te zijn. Maar als hij zich wel profileert als kandidaat-burgemeester, moet hij dat ook worden. In het andere geval heeft hij een nederlaag geleden. En dat kan mogelijk negatief inwerken op het elan van de N-VA.

ConcurrentieHet probleem van De Wever is dat zijn overwinning absoluut moet zijn. En dat tegen zware concurrentie in, vooral van zittend burgemeester Patrick Janssens en van Filip Dewinter, die met De Wever zal vechten om de Vlaamse en rechtse kiezer. Als Dewinter nog ergens kan tonen wat hij kan, zal dat toch in Antwerpen zijn. En zelfs al zou De Wever slagen in zijn stunt en zijn partij doen doorgroeien tot de grootste Antwerpse formatie, zelfs al klopt hij Patrick Janssens qua voorkeurstemmen, dan nog is het niet zeker dat hij ook burgemeester wordt. Als de andere partijen – minus het VB – voldoende zetels halen om samen een meerderheid te behalen, is de kans namelijk groot dat ze dat ook doen.

Lijstduwer

De Roover: ‘Ik neem natuurlijk aan dat De Wever een zichtbare plaats zal hebben op de Antwerpse N-VA-lijst, lijstduwer bijvoorbeeld. Stel dat de uitslag wat tegenvalt, dan kan hij nog altijd zeggen: “Ik heb me ook niet voluit geëngageerd want mijn afspraak met de kiezer is in 2014.” Valt het toch mee, dan is dat een dubbel succes en kan hij nog altijd doen wat hij wil. Maar voor de verkiezingen verkondigen: “Ik ben kandidaat-burgemeester”? Dan neemt hij een te groot risico bij mislukking. Het zou me dan ook niet verbazen als hij dat niet zou doen. Ik stel me trouwens de vraag of het Antwerpse burgemeesterschap hoe dan ook De Wevers eerste prioriteit moet zijn.’

Walter Pauli

Peter De Roover (49) is geen politicus en niet aangesloten bij een partij. Einde jaren tachtig al verliet hij de Volksunie, uit onmin met de koers van voorzitter Jaak Gabriels. Maar De Roover bleef politiek actief. Samen met zijn boezemvriend Jan Jambon, vandaag N-VA-fractieleider in de Kamer, vervoegde hij de rangen van de niet-partijpolitieke Vlaamse Beweging. De Roover was jarenlang voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), een organisatie waarvan hij momenteel politiek secretaris is. Hij schrijft zowel in ‘Doorbraak’ als in ”t Pallieterke’ en heeft de reputatie uitstekend geïnformeerd te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content