Bart De Wever: ‘Geef ons een kans’

“Zij die het nodig hebben, zullen het van ons krijgen. Zij die het niet nodig hebben, zullen het niet meer krijgen.” Zo verdedigde Bart De Wever zijn plannen als burgemeester in het VRT-programma Terzake.

De Wever kreeg de voorbije 24 uur opvallend vaak de opmerking te horen dat de verandering die hij in Antwerpen belooft nogal summier uitvalt. Het bestuursakkoord dat zijn N-VA samen met Open VLD en CD&V voorlegde, heette hier en daar zelfs een doorslagje van wat de vorige ploeg deed onder SP.A-burgemeester Patrick Janssens.

De komende zes jaar zal het verschil duidelijk worden, zei De Wever. “Natuurlijk: wat goed is, gaan we niet overboord smijten. Heel veel dingen wáren goed en zijn ten goede gekeerd. Wij zaten ook in de meerderheid onder Patrick Janssens. Maar een aantal accenten zullen verschuiven zonder socialisten, dat is heel duidelijk. Het zal een beleid zijn dat kordater is, waar ‘voor wat hoort wat’ concreter wordt ingevuld en waar in ‘bezuinigingen’ in crisistijd geen vies woord is.”

Grove berekeningen

Waar Antwerpen op zal bezuinigingen, zei De Wever er niet bij. Wel wees hij erop dat het kostenplaatje er niet rooskleuriger op geworden is. De bevolking van Antwerpen groiet, maar de inkomens van die nieuwe Antwerpenaars groeien niet mee en daarom dalen de ontvangsten per kop voor de stadskas. De Wever: “Dat hier en daar de tering naar de nering moet worden gezet, lijkt me nogal evident. En de N-VA is een partij die dat ook aandurft.”

Tijdens de onderhandelingen zijn er ‘grove berekeningen;’ gemaakt, zei De Wever,. Hij heeft dus wel een idee waar het geld vandaan moet komen. Maar ook toen gastvrouw Kathleen Cools nogmaals aandrong, weigerde hij in detail te gaan.

“Ik ga niet in deze studio, zonder overleg met mijn coalitiepartners en zelfs mijn eigen partij, zeggen waar ik denk dat er kan worden bezuinigd. Dat is de beste manier om je een gigantische ruzie en vakbondsprotesten tot en met op de hals te halen.”

Het kwaad bij de wortel aanpakken

Eén prioriteit word veiligheid, zei De Wever. “Ik ben per 1 januari hoofd van het politiekorps en ik zie natuurlijk wat ik zie in Antwerpen. De drugsvangsten gaan van record naar record en alle gerelateerde criminaliteit dus ook.”

Het beleid wordt dus flinkser. “We hebben gezien in de 2060-wijk dat als je hard gaat tegen drugs ook de inbraken, diefstallen met geweld en hold-ups veel minder worden. Je moet het kwaad bij de wortel aanpakken en drugs zijn de wortel van veel kwaad.”

Ook het sociale woonbeleid wordt zoals bekend strenger. “Wij gaan daar heel duidelijke voorrangsregels invoeren voor senioren en voor mensen met een arbeidsinkomen. Wij stoppen met de mensen wijs te maken dat we tot in der eeuwigheid sociale woningen bij kunnen bouwen. Dat kunnen we niet en dat gaan we dus ook niet doen.”

Een echte sociale partij

Het beeld dat in grote delen van de Antwerpse bevolking van DE Wever leeft, is niet bepaald rooskleuring. Woorden als ‘kil en koud’ zijn niet van de lucht, merkte Kathleen Cools op. De culturele sector heeft het allerminst op de nieuwe burgemeester begrepen.

“Ik heb de indruk dat men nogal slecht verteerd heeft dat een regime dat al honderd jaar bestond, waarin de socialisten al tientallen jaren dominant waren, verdwenen is. Bepaalde sectoren die daar nauwe banden mee hadden, uiten zich nogal sterk. Ik moet maar een woordje zeggen en da’s direct groot nieuws. De naam van een plein in Antwerpen beheerst dagenlang de kranten. Dan denk ik: zijn er geen echte en belangrijker problemen?”

“Kijk naar wat er echt op papier staat en geef ons een kans om beleid te voeren”, vervolgde De Wever. “Je zal misschien nog staan kijken. De N-VA is een partij met warme handen, dat kan ik u zeggen. Een echte sociale partij, maar in de goede betekenis van het woord. Zij die het nodig hebben, zullen het van ons krijgen en misschien meer dan vandaag. Zij die het niet nodig hebben, zullen het niet meer krijgen. Dat is correct. De mensen zullen aangespoord worden om hun verantwoordelijkheden op te nemen in deze stad.”

Zal De Wever ook de linkerzijde omarmen, wilde Kathleen Cools nog weten. “Nee’, zei De Wever. “Ik ga het beleid voeren waarvoor ik ben verkozen. Ik heb respect voor iedereen, maar daarom hoef ik geen respect te hebben voor de opinie van iedereen, net zoals zij geen enkel respect hebben voor mijn opinies en mij ook geen enkele kans geven.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content