Bert Schelfhout & Bart Vanmarcke

‘Bart De Wever effent pad naar dictatuur van de angst’

Bert Schelfhout & Bart Vanmarcke Voorzitter en ondervoorzitter van Jong VLD

Door moslimterreur als grootste bedreiging van deze tijd af te schilderen, lijkt N-VA-voorzitter Bart De Wever het pad te effenen naar de dictatuur van de angst. Dat schrijven Bert Schelfhout & Bart Vanmarcke, respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van Jong VLD.

Duck and Cover. Met deze ’techniek’ werd de Amerikaanse jeugd aangeleerd zich te beschermen tegen een nucleaire aanval vanuit de USSR. Gedurende de jaren ’50 tot laat jaren ’80 werden lessen regelmatig onderbroken. Leerlingen verschuilden zich onder de schoolbanken als oefening om zich te beschermen tegen kernwapens. Geen zinnig mens die gelooft dat een schoolbank een betekenisvol alternatief biedt voor een atoomschuilkelder. Doel? Het creëren van een continu angstgevoel. Reden? Angstige mensen verkiezen veiligheid boven vrijheid. Maar net die onvrije samenleving is de beste voedingsbodem voor terreur.

Angst als politiek instrument

Twaalf september 2001 verklaarde George Bush de oorlog aan terreur. Anderhalf jaar later valt de USA Irak – de as van het kwaad – aan op zoek naar kernwapens. Nogmaals anderhalf jaar later, op 5 november 2004, werd Bush herverkozen als president. Vijf maanden later concludeert een VN-rapport dat er geen kernwapens waren in Irak.

Januari 2013. Bart De Wever (N-VA) verkondigt in het VTM-nieuws dat moslimextremisten het grootste gevaar zijn van deze tijd. Hij pleit voor meer middelen bij gerecht en politie om extremisten op te sporen en te vervolgen. Hij benadrukt de reële kans op aanslagen in Vlaamse steden. Hij verwijst naar Anders Breivik als exponent van een terrorist gevormd door het internet.

Is moslimfundamentalisme een reëel probleem? Ja. Is er een kans op een aanslag in België? Ja. Moeten politie en justitie dit opvolgen en ingrijpen wanneer ze aanslagen op het spoor zijn? Ja. Is de boodschap van De Wever een stap vooruit in de bestrijding van terreur? Nee.

Westerse vrijheden

Dat moslimterreur de ergste gesel is voor de mensheid sinds Hitler, lijkt aannemelijk, maar is dat niet. De boodschapper lijkt daarmee het pad naar een dictatuur van angst te willen effenen. De Wever beweert Westerse vrijheden te verdedigen. Tegelijk pleit hij voor bewakingscamera’s, controle van internetverkeer en breidt hij GASboetes drastisch uit.

Hét ergste wat ons kan overkomen is een maatschappij van controle. Het doembeeld van ‘moslimterreur’ dient politieke doeleinden, niet die van de samenleving. Een samenleving geregeerd door angst, verkrampt. De welvaart die deze dan opbouwt staat in teken van verdediging, niet van geluk. Een verstarde, onvrije samenleving is een voedingsbodem voor conflict en terreur.

Onze samenleving heeft nood aan politici met moed. Politici die durven stellen dat we niet alles kunnen controleren. Politici die niet de symptomen maar de oorzaken bestrijden. We moeten durven aanvaarden dat niet elke maatregel die de veiligheid schijnbaar verhoogt daarom ook proportioneel is.

‘The only thing we have to fear, is fear itself.’ aldus Amerikaans president Franklin Roosevelt. Duck and Cover Bart!

Partner Content