Koen Meulenaere

Banken

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Sinds die kloeke uit Vilvoorde bij Dexia het beleid in handen heeft genomen, gaat het de bank voor de wind.

Vier miljard euro verlies in één kwartaal! In één vierde van een jaar, VIER MILJARD EURO KWIJT. Een bank!

Een normale bank kán geen verlies maken. U hebt spaargeld, u brengt het naar uw filiaalhouder en krijgt daarvoor 2 procent interest. Uw collega wil een huis bouwen, leent bij diezelfde filiaalhouder uw geld tegen 8 procent rente, zijnde uw 2 procent interest en 6 procent voor de werkingskosten en de winst van de bank. Die controleert vooraf of uw collega de lening wel zal kunnen aflossen en eist voor alle zekerheid een hypotheek: kan hij niet terugbetalen, dan wordt de bouwgrond of het al gerealiseerde deel van het huis eigendom van de bank, die het verkoopt en daar uw 2 procent interest uit puurt.

Kan niet mislopen. Tenzij uw filiaalhouder met het hem toevertrouwde geld naar het casino trekt, of het weggeeft aan allerlei ontleners van wie een blinde ziet dat ze het nooit zullen teruggeven. Dat laatste noemt men in het jargon ’toxische producten aankopen’. En dat blijken die kerels dus voor miljarden en miljarden te hebben gedaan, en nadat dit systeem twee jaar geleden tot een catastrofe leidde, zijn ze daar gewoon mee doorgegaan. De overheid betaalt met uw geld de verliezen, én de extra bonussen voor de criminelen die er verantwoordelijk voor zijn. Braaf blijven allemaal.

Geen zinnig mens, behalve misschien Theodore Dalrymple en bijgevolg Siegfried Bracke, zal pleiten voor de herinvoering van de doodstraf. Maar de vergeetput… voor bankiers moet dat toch overwogen worden. Wat is het verschil tussen het plunderen van een Londense winkel en het plunderen van uw zuurverdiende spaarpot? Dat zullen wij nu zeggen: alleen in het eerste geval bestaat er een kleine kans dat de dader gestraft wordt.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content