Hoewel winterbanden nuttig zijn bij extreem winterweer, hebben ze slechts een beperkte invloed op het aantal letselongevallen. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) in opdracht van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet.

Op basis van de studie, en rekening houdend met het feit dat heel wat Belgen zich geen bijkomend stel banden kunnen permitteren, heeft Wathelet beslist om het gebruik van winterbanden in België niet te verplichten.

De staatssecretaris zegt wel elk initiatief te zullen ondersteunen dat het gebruik van dit type banden ondersteunt. In 2012 gebeurde slechts 2 procent van de letselongevallen op een besneeuwd wegdek, en dit ondanks de zeer strenge winter.

Ongevallen op besneeuwd wegdek worden volgens het BIVV trouwens niet enkel en alleen veroorzaakt door de (verkeerde) banden(keuze). Onaangepaste snelheid of rijden onder invloed van alcohol bijvoorbeeld, kunnen ook mogelijke ongevalsoorzaken zijn.

"Bij ijzel is overigens geen enkele band efficiënt", zo luidt het. Uit de studie blijkt ook dat winterbanden geen oplossing bieden voor het probleem van geblokkeerde vrachtwagens of vrachtwagens in schaarstand. Bijna 90 procent van de vrachtwagens is momenteel al uitgerust met winterbanden op de aandrijfassen, wat echter niet belet dat de problemen optreden als de vrachtwagens leeg zijn of als de lading slecht verdeeld is.

Het BIVV concludeert dat het essentieel is dat men zijn rijgedrag aan de weersomstandigheden aanpast, ongeacht het bandentype. "Om het ongevalsrisico te beperken, dienen bestuurders bij winterse omstandigheden hun snelheid te verminderen en de veiligheidsafstand tussen henzelf en hun voorligger te vergroten, ongeacht of ze al dan niet winterbanden gebruiken.

In geen geval mag het gebruik van winterbanden bestuurders ertoe brengen om meer risico's te nemen. Eenieder moet in alle weersomstandigheden verantwoord rijgedrag aan de dag leggen", klinkt het. (Belga/EE)

Hoewel winterbanden nuttig zijn bij extreem winterweer, hebben ze slechts een beperkte invloed op het aantal letselongevallen. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) in opdracht van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet. Op basis van de studie, en rekening houdend met het feit dat heel wat Belgen zich geen bijkomend stel banden kunnen permitteren, heeft Wathelet beslist om het gebruik van winterbanden in België niet te verplichten. De staatssecretaris zegt wel elk initiatief te zullen ondersteunen dat het gebruik van dit type banden ondersteunt. In 2012 gebeurde slechts 2 procent van de letselongevallen op een besneeuwd wegdek, en dit ondanks de zeer strenge winter. Ongevallen op besneeuwd wegdek worden volgens het BIVV trouwens niet enkel en alleen veroorzaakt door de (verkeerde) banden(keuze). Onaangepaste snelheid of rijden onder invloed van alcohol bijvoorbeeld, kunnen ook mogelijke ongevalsoorzaken zijn. "Bij ijzel is overigens geen enkele band efficiënt", zo luidt het. Uit de studie blijkt ook dat winterbanden geen oplossing bieden voor het probleem van geblokkeerde vrachtwagens of vrachtwagens in schaarstand. Bijna 90 procent van de vrachtwagens is momenteel al uitgerust met winterbanden op de aandrijfassen, wat echter niet belet dat de problemen optreden als de vrachtwagens leeg zijn of als de lading slecht verdeeld is. Het BIVV concludeert dat het essentieel is dat men zijn rijgedrag aan de weersomstandigheden aanpast, ongeacht het bandentype. "Om het ongevalsrisico te beperken, dienen bestuurders bij winterse omstandigheden hun snelheid te verminderen en de veiligheidsafstand tussen henzelf en hun voorligger te vergroten, ongeacht of ze al dan niet winterbanden gebruiken. In geen geval mag het gebruik van winterbanden bestuurders ertoe brengen om meer risico's te nemen. Eenieder moet in alle weersomstandigheden verantwoord rijgedrag aan de dag leggen", klinkt het. (Belga/EE)