Vias pleit voor ‘semiautomatisch’ rijbewijs met punten

© BELGA

Het verkeersveiligheidsinstituut Vias pleit ervoor om snel een rijbewijs op punten in te voeren waar tot op een bepaald niveau automatisch maatregelen aan gekoppeld zijn. Dat staat in een studie op vraag van federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

Vias vergeleek het Belgische systeem om verkeersrecidivisten op te volgen met die van andere landen. ‘De hoofdconclusie is dat België achterophinkt als het gaat over opvolgen en straffen van zogenaamde lichte verkeersovertredingen’, luidt het. Het gaat om overtredingen waarvoor de bestuurder niet rechtstreeks voor de rechtbank moet verschijnen, zoals lichtere snelheidsovertredingen, rijden onder invloed met een alcoholgehalte tussen de 0,5 en 0,8 promille, het gebruik van de gsm achter het stuur of rijden zonder gordel. ‘Het zijn allemaal overtredingen die meestal met een boete afgehandeld worden, zonder rekening te houden met eerdere veroordelingen’, zegt Vias.

Tegelijk telt België meer verkeersdoden dan het Europese gemiddelde (56 tegenover 51 doden per miljoen inwoners). En terwijl de mortaliteit in het verkeer in vijftien jaar bijna gehalveerd is, zakt ons land verder weg op de Europese ranglijst. Dat bestuurders bepaalde overtredingen kunnen blijven begaan, speelt daarbij een rol, volgens Vias. ‘De link tussen recidiveren en een verhoogde ongevalsbetrokkenheid is al verschillende keren aangetoond. Het is dus nodig om herhaalde overtredingen systematisch op te volgen.’

Daarom is het instituut voorstander van een rijbewijs met punten om lichtere overtredingen systematisch op te volgen. Het pleit er wel voor om maar tot een zekere hoogte automatisch maatregelen te verbinden aan het systeem, zoals rehabilitatiemaatregelen, het verval van het recht tot sturen, of een evaluatie van de rijgeschiktheid. Vanaf ‘een bepaalde drempel aan overtredingen of punten’ blijft een gerechtelijke beoordeling ‘het meest geschikt in de huidige Belgische context’, zegt Vias. 

Partner Content