Verheerlijking asociaal rijgedrag strafbaar

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet wil wegpiraten die met hun overtredingen uitpakken op sociale media zwaar sanctioneren.

Tegenwoordig zie je het om de haverklap: een of andere onverantwoorde bestuurder die veel te snel rijdt, drift of een andere overtreding begaat op de openbare weg, die actie filmt met zijn smartphone en daarmee vervolgens gaat pronken op sociale media. Deze vorm van vermaak is niet goed te keuren en zet wellicht ook anderen aan om dezelfde gevaarlijke stunts en overtredingen te begaan. Met alle gevolgen van dien.

Daarom wil minister van Mobiliteit Georges Gilkinet ingrijpen. Hij diende een wetsvoorstel in dat de ‘verheerlijking van asociaal rijgedrag strafbaar maakt’ met boetes tot 1.000 euro, de intrekking van het rijbewijs en zelfs een gevangenisstraf van een maand tot een jaar voor wie dit soort beelden op de sociale media beelden verspreidt.

Het gaat daarbij niet alleen gaan om de beelden van de bestuurder zelf zijn, maar ook over video’s die door passagiers of toeschouwers zijn gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content