Een auto uitschrijven in België betekent dat je de nummerplaat terugzendt naar de FOD Mobiliteit en geen belastingen meer hoeft te betalen voor je voertuig. Vervolgens doe je met je auto wat je zelf wilt en daar wringt volgens Febiac het schoentje.

"Niemand kan nagaan wat er met je voertuig gebeurt nadat je het hebt uitgeschreven", zegt woordvoerder Joost Kaesemans. "Het voertuig kan gerecycleerd, geëxporteerd of zelfs gedumpt worden. Er is geen enkele instantie die daar zicht op heeft."

Daarom werkt de FOD Mobiliteit aan het MOBIVIS-platform, dat voertuigen zal kunnen traceren, ook nadat ze zijn uitgeschreven.

"MOBIVIS staat nu nog in de steigers. We hebben net de volledige informatica herschreven en zullen ervoor zorgen dat alle voertuigen traceerbaar blijven", aldus Kaesemans. "Het voertuig wordt dan gekoppeld aan de naam van de eigenaar", aldus Kaesemans.

Wie zijn auto wil laten recycleren of exporteren zal bij de invoering van het nieuwe systeem daarvoor ook een bewijs krijgen, en die gegevens zullen in een centrale databank worden opgeslagen. (JS)

Een auto uitschrijven in België betekent dat je de nummerplaat terugzendt naar de FOD Mobiliteit en geen belastingen meer hoeft te betalen voor je voertuig. Vervolgens doe je met je auto wat je zelf wilt en daar wringt volgens Febiac het schoentje. "Niemand kan nagaan wat er met je voertuig gebeurt nadat je het hebt uitgeschreven", zegt woordvoerder Joost Kaesemans. "Het voertuig kan gerecycleerd, geëxporteerd of zelfs gedumpt worden. Er is geen enkele instantie die daar zicht op heeft." Daarom werkt de FOD Mobiliteit aan het MOBIVIS-platform, dat voertuigen zal kunnen traceren, ook nadat ze zijn uitgeschreven. "MOBIVIS staat nu nog in de steigers. We hebben net de volledige informatica herschreven en zullen ervoor zorgen dat alle voertuigen traceerbaar blijven", aldus Kaesemans. "Het voertuig wordt dan gekoppeld aan de naam van de eigenaar", aldus Kaesemans. Wie zijn auto wil laten recycleren of exporteren zal bij de invoering van het nieuwe systeem daarvoor ook een bewijs krijgen, en die gegevens zullen in een centrale databank worden opgeslagen. (JS)