Trendy Kia XCeed, ontworpen voor en gebouwd in Europa

Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

De gestage opmars van de Zuid-Koreaanse constructeur Kia in Europa is geen toeval maar berust op een intelligente langertermijnstrategie die just in time inspeelt op de vraag van de Europese consument én rekening houdt met diens culturele achtergrond en leefwereld. Als surplus biedt Kia een kwaliteitsvol product tegen een correcte prijs én een uniek 7 jaar garantie-voordeel.

Nu al staat vast dat de Kia XCeed één van de blikvangers wordt van de Internationale AutoAustellung (IAA) van midden september in Frankfurt. Deze nieuwe stedelijke cross-over (CUV) combineert defunctionaliteit van een SUV met het rijgedrag en lay-out van een hatchback en is zo een volwaardig voor de klassieke SUV. De XCeed biedt dezelfde Interieur- en bagageruimte als een vergelijkbare SUV maar in een compacter koetswerk en is leverbaar met verschillende turbomotoren, benzine en diesel. Een plug-in hybrideversie volgt begin volgend jaar. De marktintroductie van de XCeed in ons land is voorzien voor het einde van het jaar.

Kia speelt in op de vraag van de klant

Voor een eerste kennismaking met de XCeed had Kia Motors vorige week een handvol autojournalisten uit heel Europa naar Frankfurt uitgenodigd, een uitvoerige roadtest volgt begin september. Met de XCeed speelt Kia in op de vraag van de Europese klant, aldus de boodschap van een opgewekte Emilio Herrera, Chief Operating Officer bij Kia Motors Europe: “De XCeed anticipeert op de groeiende vraag naar auto’s die meer emotie en dynamisme uitstralen dan de klassieke SUV, zowel inzake look als rijplezier zonder in te boeten aan functionaliteit. De XCeed komt hieraan tegemoet en biedt en surplus een opvallend en modern design.”

Klavertje vier

“Deze jongste telg in onze portfolio bezorgt de Ceed-familie een nieuwe dimensie en demonstreert de verbeeldingskracht en ambities van Kia in het segment van de compacte gezinswagens. Het

C-segment, dat nu al het op na grootste van Europa is, zal de komende jaren nog aan belang winnen. Het uitgebreide Ceed-gamma omvat vanaf nu vier modellen en biedt meer keuze in deze klasse dan om het even welke andere constructeur.”

Ontworpen voor en gebouwd in Europa

De stijlvolle, expressieve en modern gelijnde nieuwe XCeed is ontworpen in het Europese designcentrum van Kia in Frankfurt dat wordt geleid door Gregory Guillaume. Met zijn afmetingen en look oogt de nieuwkomer emotioneler en dynamischer dan zijn grotere rivalen. In profiel gezien, vloeit de relatief lange motorkap net achter de voorwielen over in de A-stijlen, waardoor het silhouet erg sportief aandoet.

De hoge rijhouding en het hoge koetswerk hebben dezelfde robuuste uitstraling die kopers ook bij de andere SUV’s van ons merk aantrekt. De beschermlijsten op de wielkasten en zijdrempels alsook de zilverkleurige dakrails geven de auto een robuustere, meer SUV-achtige uitstraling en ook de metalen bodemplaat in de achterbumper versterkt dat effect.

Lees verder onder de foto’s

Trendy Kia XCeed, ontworpen voor en gebouwd in Europa
© /
Trendy Kia XCeed, ontworpen voor en gebouwd in Europa
© /

Binnenin bouwt de Kia XCeed voort op de eigentijdse interieurlay-out van zijn stalgenoten, met een gebeitelde middenconsole, die licht naar de bestuurder werd gedraaid. Het ‘zwevende’ aanraakscherm van het infotainmentsysteem trekt de aandacht, het onderste deel van het instrumentenbord bevat een reeks aanraakgevoelige toetsen, draaiknoppen en schakelaars om het audiovolume, de verwarming en ventilatie te regelen.

Het interieur is afgewerkt met verfijnde, zacht aanvoelende materialen, waaronder sierlijsten in gesatineerd chroom op het dashboard voor een geraffineerde en hoogwaardige sfeer. Kopers krijgen de keuze uit een reeks bekledingen in stof, kunstleder en echt leder.

Uniek voor de XCeed is het nieuwe, gele kleurpakket voor het interieur, dat de zwarte bekleding aanvult met pittige gele stiknaden voor de zetels en de deuren, gele zetelranden en een mix van glanzend zwarte en metaalgele accenten in het interieur.

Een van de meest hoogtechnologische auto’s in zijn klasse

De geavanceerde veiligheids-, connectiviteits- en infotainmentfuncties van de XCeed maken hem tot een van de meest hoogtechnologische en rijkelijkst uitgeruste auto’s in zijn segment. Als een van de eerste wagens in Europa is die uitgerust met het innovatieve telematicasysteem UVO Connect, dat rijden een uitgesproken digitale dimensie geeft. Het systeem met Kia Live Services en optioneel 10,25″ TFT LCD-breedbeeldscherm gebruikt een eigen eSIM-kaart om tijdens het rijden live gegevens op te halen en bij te werken. Die gegevens zijn onder meer verkeersinformatie, weersvoorspellingen, points of interest en details van eventuele parkeerplaatsen op de weg en daarbuiten (inclusief prijs, locatie en beschikbaarheid). Daarnaast verzamelt UVO Connect gegevens over de auto zelf en de ritten die hij heeft afgelegd. Zo kunnen bestuurders voor vertrek rechtstreeks routes naar hun wagen verzenden en kunnen ze op elk moment de locatie van de auto raadplegen.

Het optionele navigatiesysteem met 10,25″ groot aanraakscherm beschikt standaard over een meervoudige Bluetooth-aansluiting, zodat inzittenden twee mobiele toestellen tegelijk kunnen aansluiten. Door de geavanceerde ‘split screen’-functie kunnen gebruikers verschillende voorzieningen tegelijk beheren of opvolgen, alsook het scherm personaliseren om tot drie apps en een reeks widgets weer te geven. Zo kan de bestuurder kiezen tussen een enkel display (zoals navigatie) of een combinatie van diverse elementen. Hij kan dus de navigatieaanwijzingen volgen terwijl de passagiers hun favoriete muziek kiezen of de weersvoorspellingen raadplegen.

Andere optionele technologieën die het comfort en rijplezier van elke rit verhogen, zijn onder meer het hoogwaardige audiosysteem van JBL met Clari-Fi-technologie, de airconditioning met twee temperatuurzones, de elektrisch verwarmbare en inklapbare buitenspiegels, het verwarmbare stuurwiel, de verwarmbare voorruit, de verwarmbare en geventileerde voorzetels en de verwarmbare achterbank.

De Kia XCeed is ook leverbaar met een volledig digitale 12,3″ grote Supervision-instrumentenbord dat de klassieke snelheidsmeter en toerenteller vervangt. Een multifunctioneel scherm tussen deze wijzerplaten geeft de navigatie-instructies, de audio-informatie, telefoonoproepen en contacten en gedetailleerde ritinformatie weer, evenals diagnosewaarschuwingen en pop-upmeldingen van de diverse actieve veiligheidssystemen en rijhulptechnologieën.

Zuinige turbomotoren

De XCeed is leverbaar met verschillende turbomotoren met hoog toerentalbereik. Benzinerijders hebben de keuze tussen drie rechtstreeks ingespoten T-GDi-turbomotoren (1.0 T-GDi-driecilindermotor met 120 pk en 172 Nm, 1.4 T-GDi-viercilinder 140 pk en 242 Nm en de 1.6 T-GDi-viercilinder met 204 pk en 265 Nm), dieselrijders kunnen kiezen tussen een versie met 115 of 136 pk.

Op de 1.0 T-GDi na kunnen alle motoren naar keuze worden gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zeventrapstransmissie met dubbele koppeling. Net als de andere modellen uit het Kia-gamma wordt de XCeed begin 2020 leverbaar met emissiearme, geëlektrificeerde versies, waaronder een mild hybrid met 48V-batterij en een oplaadbare hybridevariant.

De productie van de nieuwe XCeed gaat in augustus van start in de Kia-fabriek van ´ilina (Slowakije) en wordt op dezelfde productielijn gebouwd als de Ceed hatchback, Ceed Sportswagon en de ProCeed shooting brake. De prijzen van de nieuwkomer zijn nog niet bekend maar situeren zich wellicht vanaf 20.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content