Seat gebruikt autonome wagentjes in productiesite

Seat gebruikt in de Spaanse productiesite van Martorell autonome wagentjes die de werknemers moeten assisteren. © GF
Gert Verhoeven journalist

In de Seat-fabriek van Martorell in de buurt van het Spaanse Barcelona zet de constructeur voor het eerst autonoom rijdende robotwagentjes in die samenwerken met het personeel.

De autonome mobiele robots willen vooral ten dienste staan van de medewerkers in de productiesite die dankzij deze voertuigjes veel minder moeten wandelen en op die manier tijd winnen voor andere taken.

Deze technologie maakt het voor de Spaanse VW-dochter mogelijk om ervaring op te doen met autonome mobiliteit en de toepassing van doorgedreven connectiviteit.

Deze EffiBOTTs zijn intelligente robots die door een Franse leverancier in samenwerking met Seat werden ontwikkeld. De robots kunnen hun omgeving continu 360° rondom het voertuig monitoren. Ze zijn in staat om allerhande materialen te vervoeren, ze torsen tot 250 kg en kunnen ook 500 kg slepen.

Deze units passen in de Industry 4.0 filosofie die in de productiesite van Martorell wordt toegepast. Vandaag zijn er ongeveer 20 robots die samenwerken met mensen actief op de site. Ze worden onder meer ingezet voor de belettering van de Arona en de Ibiza. De fabriek experimenteerde de voorbije jaren ook al met drones die werden gebruikt voor logistiek transport op de bedrijfsterreinen.

Partner Content