Scoop is een proefproject en het staat voor "Co-operative System". Dit project wordt ontwikkeld in samenwerking met verschillende spelers in Frankrijk. De Renault Groep investeert in het project Scoop om nieuwe technologieën te testen op de Renault Mégane. Met dit project kunnen de deelnemers aan het experiment van geconnecteerde voertuigen proven van de technologie van morgen.

De vloot Méganes met het Scoop protocol gebruikt sensoren en computers die data verzamelen en analyseren. Het gaat om de snelheid van het voertuig, de stuurhoek, het potentiële gripverlies van banden (in functie van de weersomstandigheden), het gebruik van de ruitenwisser, het activeren van de airbag, enz. De vloot is uitgerust met het Scoop protocol. Als er een probleem wordt gedetecteerd, stuurt het voertuig automatisch een waarschuwingsmelding naar andere voertuigen en naar vaste infrastructuur langs de weg. Deze units zullen op hun beurt de hulpdiensten verwittigen bij een groter probleem.

De units worden op 2.000 kilometer wegen geïnstalleerd in de regio Ile-de-France, langs de A4, in het departement Isère (regio Grenoble), op de ring rond Bordeaux en tot slot ook in Bretagne. Het in Europese Scoopproject startte in 2014 maar zal dankzij de vloot van 1.000 Méganes actief worden getest. De voertuigen worden in de fabriek in Palencia, Spanje, gebouwd. De Renault Groep is momenteel in overleg met verschillende Franse bedrijven om deze Mégane - uitgerust met het Scoop-systeem - in hun vloot op te nemen.(Belga)