Porsche 963 LMDh is nieuwe Le Mans-bolide

Porsche onthulde de nieuwe 963 LMDh, een hybride prototype dat het Duitse sportwagenmerk een twintigste zege in de 24 Uur van Le Mans moet bezorgen. En dat kan een Belgisch succes worden met Laurens Vanthoor aan het stuur.

Volgend seizoen komt er een nieuwe klasse in de uithoudingsraces: LMDh of voluit Le Mans Daytona Hybrid. De bedoeling hiervan is een gemeenschappelijk platform te creëren voor de Europese en Amerikaanse endurancewedstrijden, waarin zowel de etmaalraces in Le Mans (Frankrijk) als Daytona (VS) een hoofdrol spelen, en zo meer merken met officiële wagens aan te trekken. Hybrid verwijst naar de elektrificatie van deze racewagens, die niet meer uit de autosport weg te denken is en de aanwezige merken toelaat een directe link te leggen naar hun gamma dat ook verder geëlektrificeerd raakt.

De Porsche 963 LMDh.

Nieuw Belgisch succes?

Na BMW en Cadillac, onthulde ook Porsche zijn nieuwe bolide die in 2023 op de startgrid zal verschijnen. De 963 LMDh maakt gebruik van een chassis ontwikkeld door Multimatic en wordt aangedreven een hybride 4,6 liter V8 biturbo die 680 pk produceert. Penske Motorsport zal deze racewagen vanaf 2023 voor rekening van Porsche inzetten in zowel het WEC (World Endurance Championship) als het Amerikaanse IMSA-kampioenschap. De bedoeling is in deze series meteen een hoofdrol te spelen en dé grote klassieker op de endurancekalender – de 24 Uur van Le Mans – voor een twintigste keer te winnen.

En dat kan een nieuwe Belgische zege opleveren aangezien onze landgenoot Laurens Vanthoor bij de piloten van de nieuwe Porsche 963 hoort, naast André Lotterer, Kévin Estre, Michael Christensen, Matt Campbell, Mathieu Jaminet, Dane Cameron en Felipe Nasr. Het laatste Belgisch succes in de 24 Uren van Le Mans dateert al van 1982 met de zesde overwinning van Jacky Ickx in een Porsche 956 .

De Porsche 963 LMDh is een hybride prototype.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content