Renault, de marktleider van elektrische voertuigen in Europa, en zijn Nederlandse partners, de stad Utrecht, ElaadNL en LomboXnet, zijn van plan ernstig werk maken om zonne-energie te gebruiken voor elektrische wagens. Het akkoord voorziet een proefproject in Utrecht. Daarvoor levert Renault dit en volgend jaar een vloot van 150 Zoë's aan deze stad. ElaadNL staat in voor de uitbouw van de infrastructuur en LomboXnet installeert oplaadpunten met een 44kW-connectie. Tenslotte staat operator Stedin in voor de stroomregulering van het netwerk. In een eerste fase wil men 1.000 intelligente oplaadpunten op zonne-energie installeren, die gevoed worden door zo'n 10.000 zonnepanelen in de omgeving.

Naast de uitbouw van de infrastructuur wordt ook een systeem van autodelen van elektrische wagens die door deze energie worden opgeladen op poten gezet voor de bewoners van Utrecht. In een tweede fase wil men dan nog het ecosysteem "vehicle to grid" ontwikkelen, waarmee het netwerk de elektrische voertuigen zal kunnen opladen of ontladen, naargelang de behoeften, zodat een duurzaam systeem voor energieopslag ontstaat. (Belga)

Renault, de marktleider van elektrische voertuigen in Europa, en zijn Nederlandse partners, de stad Utrecht, ElaadNL en LomboXnet, zijn van plan ernstig werk maken om zonne-energie te gebruiken voor elektrische wagens. Het akkoord voorziet een proefproject in Utrecht. Daarvoor levert Renault dit en volgend jaar een vloot van 150 Zoë's aan deze stad. ElaadNL staat in voor de uitbouw van de infrastructuur en LomboXnet installeert oplaadpunten met een 44kW-connectie. Tenslotte staat operator Stedin in voor de stroomregulering van het netwerk. In een eerste fase wil men 1.000 intelligente oplaadpunten op zonne-energie installeren, die gevoed worden door zo'n 10.000 zonnepanelen in de omgeving.Naast de uitbouw van de infrastructuur wordt ook een systeem van autodelen van elektrische wagens die door deze energie worden opgeladen op poten gezet voor de bewoners van Utrecht. In een tweede fase wil men dan nog het ecosysteem "vehicle to grid" ontwikkelen, waarmee het netwerk de elektrische voertuigen zal kunnen opladen of ontladen, naargelang de behoeften, zodat een duurzaam systeem voor energieopslag ontstaat. (Belga)