Opel democratiseert automatisch rijden

18/03/16 om 16:54 - Bijgewerkt om 16:54

Bron: Belga

Compacte wagens zijn ideaal in een stadsomgeving omwille van hun wendbaarheid, hun lage verbruik en dit emissie. Toch zijn niet alle compacte wagentjes met een automatische transmissie leverbaar omwille van de aanzienlijke meerkost.

Omdat stadsverkeer erg filegevoelig is en veel schakelwerk van de bestuurder vergt, is een geautomatiseerde transmissie hier wel op zijn plaats. Opel biedt vandaag met de Easytronic 3.0 een betaalbaar alternatief voor een klassieke automatische transmissie. Deze vernieuwde versnellingsbak is een geautomatiseerde "manuele" versnellingsbak. Zowel het (ont-)koppelen als het schakelen gaat automatisch en de bestuurder heeft slechts een rem- en een gaspedaal zoals bij een klassieke automaat.

Er is wel een klassieke koppeling die door een actuator wordt bediend. Nadeel is dat je deze transmissie voelt schakelen, al belooft Opel snelle en zachte gangwissels. Het grote voordeel is dat je niet langer zelfs hoeft te schakelen, wat comfortverhogend werkt. Omdat de elektronica steeds voor de meest zuinige versnelling kiest, is deze transmissie in de praktijk ook zuiniger dan een manuele versie. Deze transmissie is voortaan leverbaar op de Karl, de Adam, de Corsa en de nieuwe Astra. (Belga)

Onze partners