Vakantie staat gelijk met andere rijomstandigheden want je rijdt op andere wegen dan die je gewend bent. Je moet ook voltanken in buitenlandse tankstations die je niet kent. De combinatie van een vermoeiende reis en files vergroten het risico dat een bestuurder de verkeerde brandstof kiest. De kans wordt nog groter wanneer je met een huurwagen rijdt die je niet kent. Vertrouw nooit op de kleur van de brandstofpistolen want deze kleuren verschillen van land tot land. Ook de verschillende benamingen in de respectieve talen zaaien verwarring. In Spanje mag je het woord "gasoleo" (diesel) niet verwarren met "gasolina" (benzine). Het vaakst wordt loodvrije benzine in een dieselwagen gegoten. Het omgekeerde is nagenoeg onmogelijk omdat een dieselpistool een te grote diameter heeft om te passen in de vulopening van een benzinewagen.

Bij oudere wagens is dit niet het geval. Als benzine in de dieselpomp komt, stopt de smerende werking van de diesel met schade als gevolg. Wat doe je als het toch misgaat? Als u de fout ziet voor u het tankstation verlaat, is het raadzaam om de motor niet te starten. U kan vervolgens de tank laten leegmaken zodat ze weer met diesel kan worden gevuld. Als u toch vertrekt, zal u al na enkele kilometers merken dat de motor sputtert. Probeer niet verder te rijden want dit kan grote schade (en kosten) veroorzaken. Zet u langs de kant van de weg en contacteer uw pechverhelper.(Belga)

Vakantie staat gelijk met andere rijomstandigheden want je rijdt op andere wegen dan die je gewend bent. Je moet ook voltanken in buitenlandse tankstations die je niet kent. De combinatie van een vermoeiende reis en files vergroten het risico dat een bestuurder de verkeerde brandstof kiest. De kans wordt nog groter wanneer je met een huurwagen rijdt die je niet kent. Vertrouw nooit op de kleur van de brandstofpistolen want deze kleuren verschillen van land tot land. Ook de verschillende benamingen in de respectieve talen zaaien verwarring. In Spanje mag je het woord "gasoleo" (diesel) niet verwarren met "gasolina" (benzine). Het vaakst wordt loodvrije benzine in een dieselwagen gegoten. Het omgekeerde is nagenoeg onmogelijk omdat een dieselpistool een te grote diameter heeft om te passen in de vulopening van een benzinewagen. Bij oudere wagens is dit niet het geval. Als benzine in de dieselpomp komt, stopt de smerende werking van de diesel met schade als gevolg. Wat doe je als het toch misgaat? Als u de fout ziet voor u het tankstation verlaat, is het raadzaam om de motor niet te starten. U kan vervolgens de tank laten leegmaken zodat ze weer met diesel kan worden gevuld. Als u toch vertrekt, zal u al na enkele kilometers merken dat de motor sputtert. Probeer niet verder te rijden want dit kan grote schade (en kosten) veroorzaken. Zet u langs de kant van de weg en contacteer uw pechverhelper.(Belga)