Nissan voelt zich in de steek gelaten door overheid (+ video)

Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

De voorbije jaren is Nissan zich meer en meer gaan toeleggen op de ontwikkeling van elektrische auto’s.

Almaar meer automobilisten willen hoger zitten, om een beter overzicht te hebben over hun auto én het verkeer. Om zich veiliger te voelen, kiezen zij bovendien voor een stoer ogende SUV – ook al rijden ze zelden of nooit offroad. Een en ander verklaart het toenemend succes van de SUV’s, ondanks de crisis.

Nissan – met een uitgebreid aanbod aan SUV- en Crossover-modellen – heeft als geen ander automerk kunnen profiteren van die evolutie in de markt. Het voorbije jaar is de Japanse constructeur in ons land opgeklommen van de twaalfde naar de tiende plaats. Nissan is en blijft daarmee de eerste Aziatische constructeur op de Belgische markt en de Qashquai is de meest verkochte SUV in ons land. Samen met de Juke is hij goed voor 60 procent van de omzet van het merk.

De voorbije jaren is Nissan zich meer en meer gaan toeleggen op de ontwikkeling van elektrische auto’s – in samenwerking met het Franse Renault dat sinds 1999 mede-eigenaar is van Nissan. De Nissan Leaf – in 2011 uitgeroepen tot Auto van het Jaar – is de meest verkochte elektrische auto ter wereld. Wereldwijd rijden er zo’n 50.000 Leaf’s rond. In ons land blijven elektrisch aangedreven auto’s een curiositeit in het straatbeeld. Tot grote ergernis van woordvoerster Marie-Louise Van Dyck. “De overheid legt de autoconstructeurs strenge emissienormen op en verplicht ons te investeren in alternatieve aandrijfsystemen, die zeer veel geld kosten en voorlopig geen return on investment opleveren. Met de Leaf levert Nissan het bewijs dat een elektrisch aangedreven auto perfect kan beantwoorden aan de wensen van mensen die in een stedelijke omgeving wonen en werken.”

Dat hij in ons land niet het verhoopte succes kent, heeft onder andere te maken met de prijs. De Leaf is bijna dubbel zo duur als een vergelijkbare auto met een traditionele benzinemotor. Dat heeft te maken met dure technologie aan boord van de Leaf. De batterij alleen al kost zo’n 10.000 euro.

Marie-Louise van Dyck: “Voor de particuliere klant is een elektrische auto nog te duur. In onze buurlanden promoot de overheid de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s door financiële incentives toe te kennen en door de gebruikers gratis parkings in het stadscentrum aan te bieden, door ze gebruik te laten maken van de busbanen waardoor ze tijdens de spitsuren niet in de file staan en door oplaadpalen te installeren op strategisch interessante plaatsen. In ons land gebeurt dat allemaal niet. Wij voelen ons in de steek gelaten. Het pleidooi van de overheid voor een proper leefmilieu klinkt daardoor ongeloofwaardig in de oren. Ja, ik ben ontgoocheld door de houding van onze politici en had meer steun in de rug verwacht. Het volstaat dat zij over de grens kijken om te zien wat mogelijk is.”

Tot slot nog dit: Nissan produceert al jaren wagens voor de Europese markt in het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2009 beschikt Nissan ook over een assemblagefabriek in Rusland.

Urbain Vandormael

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content