nieuws

MOIA wil auto's vervangen door minibusjes

  • Bijgewerkt om
  • Bron : Belga

MOIA, de mobiliteits-start-up van de Volkswagen Groep, stelt een concept voor van een minibus voor elektrisch carpoolen.

Deze strategische afdeling van de grote Duitse automobielgroep heeft als doelstelling een groot aantal wagens met een verbrandingsmotor uit verkeer te halen in de grote steden tegen 2025 en ze te vervangen elektrische minibusjes. Eén enkel van deze busjes kan een tiental privéwagens vervangen, die het grootste deel van de tijd ergens geparkeerd staan.

Het eerste project van de start-up is de lancering in Hamburg tegen eind 2018 van een ecosysteem dat een vloot van aangepaste elektrische VW Multivan T6 omvat. Via een app reserveren de klanten hun traject dat ze op voorhand betalen. Vervolgens groepeert een specifiek algoritme voor carpooling de passagiers met een gelijkaardige bestemming om de capaciteit van elk voertuig optimaal te benutten en omwegen te vermijden. Aan het stuur zit nog wel een echte bestuurder.

De MOIA is een volledig elektrisch voertuig dat comfortabel plaats biedt aan zes personen. Het interieur is ruim, met 6 individuele stoelen, voldoende plaats voor de benen en een moderne uitrusting met USB en snelle wifi. Dankzij automatische deuren verloopt het in- en uitstappen heel makkelijk, zoals in een traditionele bus. Het voertuig heeft een rijbereik van meer dan 300 km (volgens de WLTP-norm) en kan op ongeveer 30 minuten voor 80% worden bijgeladen.(Belga)

Gocar.be