Mazdamotor wint Futurauto

11/01/18 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:22

Bron: Belga

De UJBAM, Unie van Journalisten van de Belgische Automobielpers en de Mobiliteit, heeft bij het begin van het autosalon in Brussel de Futurauto bekendgemaakt. De prijs ging naar Mazda omwille van de innovatieve Skyavtiv X HCCI-motortechnologie.

Mazdamotor wint Futurauto

Mazdamotor wint Futurauto © BELGA

De beroepsorganisatie van autojournalisten kent deze prijs jaarlijks toe aan een belangrijke technische innovatie binnen de mobiliteitssector. Mazda valt dit jaar in de prijzen met deze innovatieve motor. Het gaat om een benzinemotor die volgens het principe van de zelfontbranding draait, zoals een dieselmotor dat doet.

Omdat een klassieke ontsteking met een 'ontstekingskaars' ervoor zorgt dat de verbrandingstemperaturen in de verbrandingskamer (cilinder) verschillen naar gelang de plaats (cilinderwand is minder warm dan de kern waar de brandstof wordt ontstoken door de ontstekingskaars), krijg je een onvolledige verbranding en ontstaat onder andere NOx. Deze HHCI-motor gaat ontbranden in functie van de druk en de temperatuur in de verbrandingskamer. Zo is de temperatuur veel gelijkmatiger in de cilinder en ontstaat een veel zuiverder verbranding.

Zonder nog meer in detail te treden, is dit type motor efficiënter (zuiniger en krachtiger) dan een conventionele benzinemotor en ook de emissie is zuiverder. Naar verluidt zou zelfs een katalysator overbodig worden.(Belga)

Onze partners