Lotus Elise Cup 260

23/10/17 om 17:56 - Bijgewerkt om 17:57

Bron: Belga

Lotus heeft een ultiem eerbetoon voor de oprichter van het merk, Collin Chapman. Deze getalenteerde ingenieur en oprichter van het merk Lotus bouwde in 1948 zijn eerste auto. Vandaag lanceert de kleine Britse constructeur de Lotus Elise Cup als eerbetoon aan Chapman.

Lotus Elise Cup 260

Lotus Elise Cup 260 © BELGA

Collin Chapman geloofde in de "light is right"-aanpak. Door het gewicht van de wagen zoveel mogelijk te beperken, kon men met relatief bescheiden motorisaties heuse prestaties optekenen en het merk werd bijzonder succesvol in de competitie. De Elise is vandaag een schoolvoorbeeld van deze filosofie want met een 1.6 liter grote benzinemotor levert deze lichtgewicht roadster ware sportwagensensaties voor een redelijk budget want door gebruik te maken van compacte motoren blijft verbruik, fiscaliteit en emissie bijzonder laag voor een wagen van dit kaliber.

Voor de 70ste verjaardag van het merk is Lotus tot het uiterste gegaan. Deze ultieme Elise 260 maakt gebruik van onderdelen die normaal gezien slechts in de racerij worden gebruikt. Los daarvan is deze wagen perfect straatlegaal. De constructeur maakt gebruik van carbon koetswerkelementen om gewicht (862 kg) en aerodynamica met elkaar te verzoenen. Verder werd ook de conventionele autobatterij vervangen door een lithium-ion batterij die 9 kg lichter is. De 1.8 liter viercilindermotor (van Toyota-origine) wordt beademd door een compressor en levert 250 pk. Deze versie spurt in 3,8 seconden van 0 tot 100 km/u. Van deze jubileumversie zulen slechts 30 exemplaren worden gebouwd. (Belga)

Onze partners