Lotus 7 in the spotlight

12/10/17 om 08:59 - Bijgewerkt om 09:01

Bron: Belga

In het Brusselse museum Autoworld loopt nog tot 5 november een thematentoonstelling over de Lotus 7 en zijn nakomelingen.

Lotus 7 in the spotlight

Lotus 7 in the spotlight © BELGA

De Lotus 7 werd ontworpen door Collin Chapman, de voormalige bezieler van de Britse sportwagenfabrikant Lotus. Hij was de man van het 'light is right' principe en stelde dat veel vermogen overbodig was op voorwaarde dat de auto zelf licht bleef. Die filosofie kwam vooral tot uiting in de Lotus 7, een minimalistisch model dat tussen 1957 en 1972 door Lotus werd gebouwd.

Dit model - waarvan 2.500 exemplaren werden gebouwd - was straatlegaal maar ook uitermate geschikt voor circuitgebuik. De basisversie werd aangedreven door een 40 pk sterke Ford-motor (1.172 cc) maar onder de motorkap was ook plaats voor krachtiger BMW- of zelfs Cosworth-motoren. De wagen werd ook als zelfbouwkit verkocht, vooral om belastingen te ontlopen.

In de jaren zestig werd ook de Lotus Seven Cup georganiseerd en al in het eerste seizoen schitterde het Pescarolo-team, dat ook vandaag nog in Le Mans actief is. In 1973 werden de productierechten van de Lotus 7 doorverkocht aan de laatst overblijvende dealer Caterham Cars. Dit merk bouwt vandaag nog steeds de geëvolueerde versie, net als het Nederlandse Donkervoort. Door de jaren heen waren er nog versies van de '7' waaronder de Dax Rush, Tiger Avon, Westfield, Sylva Striker Race, enz... In Autoworld worden 12 verschillende exemplaren getoond. Meer info over toegangsprijzen en openingsuren vindt u op de website www.autoworld.be(Belga)

Onze partners