Kuga en Fiesta redders in nood voor Ford (+ video)

Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

De voorbije decembermaand was zonder twijfel de slechtste in de Belgische Ford-geschiedenis.

De voorbije decembermaand was zonder twijfel de slechtste in de Belgische Ford-geschiedenis. In vergelijking met december 2011 daalde de verkoop met meer dan 68 procent, maar Ford deed daarmee niet slechter dan de andere volumemerken. December 2011 was – op het vlak van verkoop – immers de beste maand ooit, voor omzeggens alle merken in ons land. Terug naar de actualiteit van de dag. De aangekondigde sluiting van Ford Genk is duidelijk nog niet verteerd en doet het imago van Ford geen goed.

Dat beseft ook woordvoerder Jo Declercq. “De aankondiging van de sluiting kwam voor iedereen, ook voor ons als een complete verrassing. Ondertussen is duidelijk geworden dat ook andere merken fabrieken in Europa zullen sluiten. De waarheid is dat iedereen in de klappen deelt. Het komt eropaan om snel een uitweg uit de crisis te vinden. Nieuwe producten kunnen ons daarbij helpen. De nieuwe Fiesta – en vooral de nieuwe driecilinder 1 liter EcoBoost motor – komen goed aan bij het grote publiek. De voorbije dagen was er ook veel belangstelling op onze stand voor de nieuwe Kuga, die vanaf midden maart bij de dealers zal staan. Onze nieuwe SUV wordt opnieuw een wereldauto, die naar meer dan 100 landen zal worden geëxporteerd. Hoewel de wielbasis dezelfde is gebleven, gaat het om een compleet nieuw concept – langer, lager en breder dan zijn voorganger, waardoor hij opeens veel dynamischer oogt. De kofferruimte is toegenomen van 410 tot 480 liter. De achterste zetels laten zich met één handbeweging neerklappen en in dat geval ontstaat een laadruimte van 1653 liter. De Kuga zal beschikbaar zijn met twee benzine- en twee dieselmotoren.”

De goedkoopste Kuga (1.6 l. EcoBoost benzine 150 pk) zal 24.950 euro kosten, waarmee hij flink wat goedkoper is dan bijvoorbeeld de VW Tiguan. Of dat zal volstaan om Ford opnieuw geliefd te maken bij de Belgische consument zal de toekomst uitwijzen. Het SUV-aanbod is bijzonder groot geworden en de concurrentie uitzonderlijk sterk. Niet in het minst van de Japanse en Zuid-Koreaanse merken. Wait and see.

Overigens boekt Ford – buiten Europa – opnieuw grote winsten en gaat de Amerikaanse autobouwer op korte termijn 2.000 nieuwe arbeiders in dienst nemen, voor zijn Amerikaanse fabrieken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content