Kia is een succesverhaal (+ video)

Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

Kia is niet langer het kleine broertje van Hyundai.

Kia is niet langer het kleine broertje van Hyundai. Beide merken maken deel uit van de Zuid-Koreaanse Hyundai Motor Group. Dat zorgt ervoor dat beide merken dezelfde motoren, dezelfde onderdelen en dezelfde technologie gebruiken – wat kosten bespaart en dat vertaalt zich in een zeer competitieve prijs. Het verschil tussen de merken zit hem in het uiterlijk van de modellen en in de look en feel van het interieur. En daar scoort Kia zeer goed. Niet in het minst door de inbreng van de Duitser Peter Schreyer. Die was in een vorig leven hoofdontwerper bij Audi en VW en tekende onder andere de Audi TT en Golf IV.

Eind vorig jaar werd hij – als eerste niet Zuid-Koreaan – benoemd tot Kia-president en deze week volgde nog een tweede benoeming – ditmaal tot designchef van zowel Kia als Hyundai. Concernbaas Chun Mong Koo heeft de creatieve Duitser gevraagd om ervoor te zorgen dat Kia en Hyundia zich voortaan nog sterker profileren als afzonderlijke merken binnen de groep. Kia en Hyundai focussen immers op een verschillend doelpubliek. Kia mikt op een trendy, jong publiek dat veel belang hecht aan het design van de auto terwijl Hyundai de wat meer behoudsgezinde klant in het vizier neemt. Overigens worden de Europese modellen van Kia en Hyundai in Duitsland ontwikkeld en ontworpen, sommige modellen worden ook in Europa gebouwd.

Zowel Kia als Hyundai hebben goed stand gehouden op de Europese markten in 2012. Wereldwijd staat de groep op nummer vijf.

Marc Coopmans is marketingdirecteur bij Kia en heeft een belangrijke inbreng in de opgang van het Zuid-Koreaanse merk in ons land. “Tot midden de jaren tweeduizend positioneerde Kia zich als een goedkoop alternatief voor de Japanse merken. Met de komst van Peter Schreyer heeft het merk een opmerkelijke gedaantewisseling ondergaan en ligt de klemtoon nu op design en value for money. Kia munt uit in betrouwbaar en biedt – als eerste en enige merk – 7 jaar waarborg. Dat wekt vertrouwen bij de consument en heeft ons verlost van het etiket ‘goedkoop’. Kia is nu een trendy en kwaliteitsmerk. In de loop van het voorjaar lanceren we een 3-deurs versie van de ProCee’d, de eerste coupé binnen ons gamma. In de loop van mei introduceren we een compacte SUV”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kia maakt er geen geheim van dat het ook effectief auto’s verkoopt op het salon. Marc Coopmans toont zich tevreden over het verloop… “Kia is een succesverhaal en dat is ook nu weerom het geval. Kia verkoopt als een trein, bij wijze van spreken. Met nog enkele dagen te gaan, heb ik goede hoop dat wij het beste salonresultaat ooit behalen.”


Partner Content