De gevreesde Nordschleife op de Nürburgring is de scheidsrechter voor de prestaties van een sportieve wagen, en vooral de kwaliteiten van zijn onderstel. Vandaar dat de merken voortdurend hun nieuwe modellen testen op deze locatie en op jacht gaan naar records. Want een model dat hier een klasserecord vestigt, heeft meteen een mooi visitekaartje op zak.

Dat vond men ook bij Jaguar en dus werd de door SVO ontwikkelde XE SV Project 8 de 'Groene Hel' ingestuurd. Dit model is gebaseerd op de XE, maar neemt eigenlijk enkel het dak en de voordeuren ongewijzigd over van het standaard koetswerk: 75 procent van zijn mechanische hardware is nieuw. Hiermee is de XE SV Project 8 de meest circuitgerichte straatlegale Jaguar ooit met een sprint van 0 naar 100 km/u in 3,7 seconden en een top van 321 km/u.

Met deze bolide werd onze landgenoot Vincent Radermecker het circuit opgestuurd, met als opdracht het ronderecord voor berlines in serieproductie scherper te stellen. De Luikenaar realiseerde een fantastische chrono van 7 minuten en 21,23 seconden, dat is elf seconden sneller dan het vorige klasserecord op de 20,7 kilometer lange omloop, en plaatst de 600 pk sterke Project 8 voor enkele van 's werelds snelste tweedeurscoupés en supersportwagens.

De exclusieve Jaguar XE SV Project zal ongeveer 183.000 euro kosten en de productie blijft beperkt tot 300 wagens. De eerste exemplaren worden in het najaar geleverd.(Belga)