‘Groene’ wagen van de dag: Volkswagen XL1

© Knack.be

Milieuvriendelijke alternatieven voor de traditionele benzine- of dieselmotoren op het Autosalon van Brussel: de Volkswagen XL1

De zuinigste productiewagen ter wereld, zo profileert Volkswagen zijn plug-in hybride XL1. Deze futuristische tweezitter is een van de opvallendste nieuwigheden op het Autosalon van Brussel.

De XL1 verbruikt volgens Volkswagen amper 0,9 liter per 100 km, dankzij de combinatie van een doorgedreven technologie met een laag gewicht, een laag zwaartepunt en gestroomlijnd koetswerk. De 27 pk sterke oplaadbare elektrische motor laat toe om tot 50 km uitstootvrij te rijden, de tweecilinder 0,8 liter TDI-motor heeft een vermogen van 48 pk. De combinatie van elektrisch rijden en rijden op diesel beperkt de CO2-emissie tot 21 g/km en zorgt voor een autonomie van 500 km met een volle tank (10 liter) en een volledig opgeladen batterij.

Met voorlopig slechts 50 exemplaren gebruikt Volkswagen de XL1 als uitstalraam voor de technische knowhow van de Duitse constructeur. Wie zich een XL1 wil aanschaffen, moet immers diep in de buidel tasten: aan de wagen hangt een prijskaartje van 111.000 euro. (KVDA)

'Groene' wagen van de dag: Volkswagen XL1
© Knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content