Greenpeace en automobielfederatie botsen over "gesjoemel" bij diesels

09/01/18 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:13

Bron: Belga

In een interview met Humo zegt Greenpeace dat er nog altijd gesjoemeld wordt met dieselwagens. De milieuorganisatie klaagt over een gebrek aan transparantie van het testsysteem, dubieuze banden tussen constructeurs en testlaboratia en een haperend toezicht op het hele systeem. Automobielfederatie Febiac kan er niet om lachen en spreekt van "een schrijnend gebrek aan technische kennis".

Greenpeace en automobielfederatie botsen over "gesjoemel" bij diesels

Greenpeace en automobielfederatie botsen over "gesjoemel" bij diesels © BELGA

Greenpeace-medewerker Joeri Thijs stelt onder meer dat de autobouwers aan "approval-shoppen" doen. "Een constructeur uit pakweg Duitsland kan bijvoorbeeld kiezen om één onderdeel in land A, een ander onderdeel of systeem in land B en een volledig automodel in land C te laten goedkeuren. Dat leidt natuurlijk tot concurrentie tussen de verschillende keuringsinstanties en labs. (...) Die onderlinge concurrentie is uiteraard niet gezond: labs die onafhankelijk en objectief zouden moeten testen, zijn sneller geneigd de lat wat lager te leggen om constructeurs te lokken."

Joost Kaesemans van Febiac zegt dat die afzonderlijke testen onvermijdelijk zijn. "De deugdelijkheid van gordels kan nu eenmaal niet getest worden door hetzelfde bedrijf als dat dat de werking van de lichten controleert. De techniciteit is dermate hoog dat er nergens een bedrijf is dat alle aspecten van alle onderdelen beheerst."

De Greenpeace-medewerker zegt in het interview ook dat een andere milieuorganisatie, Transport & Environment, heeft achterhaald dat er in Vlaanderen een dieselwagen van Honda is goedgekeurd die niet voldoet aan de nieuwste emissienorm. "Hij stoot veel meer uit dan wat is toegelaten. Maar dat automodel heeft bij ons zonder probleem de goedkeuring gekregen." Kaesemans zegt van dat dossier niets af te weten en voegt eraan toe dat er helemaal geen instantie is in België die kan controleren op de euro 6-motoren.(Belga)

Onze partners