Fiat-groep komt zijn belofte na, eindelijk (video)

Fiat © KVDA
Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

De Fiat-groep was eens de trots van Italië én top in de autowereld. Maar dat is voltooid verleden tijd. Sinds enkele decennialang balanceert de Italiaanse autogroep op de rand van de afgrond en is enkel door het financieel getouwtrek van zijn topman Sergio Marchionne aan het faillissement kunnen ontsnappen. Die wordt verweten dat hij te weinig heeft geïnvesteerd in de nieuwe modellen en vooruitstrevende technologieën.

2015 was opnieuw een kwakkeljaar voor de Fiat-groep. Alfa en Maserati verloren verder marktaandeel, enkel Fiat ging vooruit maar dat was enkel mogelijk via een recordverkoop (+ 44 procent) in december. Wat vragen oproept: heeft Fiat op de valreep niet een groot aantal wagens ingeschreven die straks worden uitgeschreven? Het gaat hier om een truc die ook door andere merken wordt toegepast om hun blazoen op te poetsen.

Alfa Giulia blikvanger op de Fiat-stand

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio© KVDA

Fiat-woordvoerder Wim Willems kijkt vooruit en verwijst fier naar de indrukwekkende Alfa Giulia Quadrifoglio die met 510 pk het topmodel is van een reeks modellen met kleinere en grotere diesel- en benzinemotoren en die opnieuw op de achterwielen worden aangedreven. Eindelijk opnieuw een Alfa Romeo die tot de verbeelding spreekt en waarop vele Alfisti – want die bestaan nog – al jaren zitten te wachten. Het is te vroeg om nu al een wederopstanding van het roemrijke merk te spreken van maar de aanzet is alleszins gegeven.

Fiat
Fiat© KVDA

In de loop van het jaar lanceert Fiat de 124 spider, een leuke en betaalbare cabrio om de zon tegemoet te rijden. Daarnaast is er de nieuwe Tipo, een uitgesproken familiewagen die straks ook al hatchback en break verkrijgbaar zal zijn. Belangrijk om weten is dat 10 Fiat-modellen leverbaar zijn met een milieuvriendelijke CNG-installatie.

Het Amerikaanse Jeep zit sinds de overname van Chrysler ook in de portfolio van de Italiaanse autogroep en is aan een sterke opgang bezig in Europa. Voor het zesde jaar op rij gaat Jeep vooruit en door de uitbreiding van het gamma in de breedte wordt die gunstige ontwikkeling in 2016 ongetwijfeld bestendigd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content