Ferdinand Porsche in Brussel, zonder zijn naziverleden

© ImageGlobe

De dynastie van de beroemde Duitse autobouwer wordt geëerd door het Museum Autoworld in Brussel. Een uitzonderlijke gelegenheid om het artistiek genie van zijn stichter, Ferdinand Porsche, te ontdekken. Behalve zijn actieve bijdrage aan de nazi-oorlogsmachine.

Vandaag, op 6 december, rolt Autoworld in Brussel de rode loper uit voor de prestigieuze Duitse bolidebouwer. Tot en met 19 januari wordt het Jubelpark het theater van een indrukwekkende reeks sportwagens, alle 40 geleverd door internationale musea en privéverzamelaars.

De website van Autoworld doet alvast watertanden. De bezoeker kan er “het fabelachtige verhaal van een familie die een automerk werd” overlopen. Hij kan er zich onderdompelen in de wereld van elk van de 4 Ferdinands: Ferdinand Anton Ernst alias ‘Ferry’, Ferdinand Alexander alias ‘Butzi’, Ferdinand Karl Piëch. Maar ere aan wie ere toekomt, de patriarch zonder wie die prachtige saga nooit zou begonnen zijn: Ferdinand, ’tout court’. De ster van de dynastie, van wie het gezicht trouwens op de achtergrond van de affiche van de tentoonstelling staat.

Zoals de website van Autoworld er aan herinnert is Ferdinand Porsche “de elektriciteitswizard, genie en visionair die zijn leven voor de Tweede Wereldoorlog wijdde aan de ontwikkeling van voertuigmotoren”. De website somt de data op van een fenomenaal succesverhaal. 1875: geboorte in Bohemen. 1900: de eerste elektrische auto. 1906-1930 : carrière bij Austro-Daimler en Mercedes-Benz. 1930 : stichting van zijn studiebureau in Stuttgart, de basis van zijn legendarisch succes, waar “hij zijn genie in alle vrijheid kon uitdrukken” en revolutionaire sportwagens kon ontwerpen zoals de Volkswagen. Allemaal voor de “uitbarsting van de oorlog”. En dan een grote sprong voorwaarts, naar 1951, de overlijdensdatum van de geniale designer.

Naziregime

Het ‘fabelachtige verhaal’ vertelt niet alles. Er ontbreekt een hoofdstuk aan het palmares van de Duitse industrieel. Een verlengd verblijf in het naziregime en een intense samenwerking met de hitleriaanse oorlogsmachine. Sébastien de Baere, de directeur van het museum geeft toe dat die episode tussen haakjes werd gezet. “Het is niet dat we er niet willen over spreken. Maar het is een mooi verhaal dat we willen vertellen. Zonder ons met politiek bezig te houden”.

Herman De Croo, de voorzitter van Autoworld, is het eens met die redenering: “Het is niet aan de persoon Ferdinand Porsche dat we hulde brengen maar aan de pionier van de elektrische wagen en de autodesigner die hij was. De ideologie heeft hier niets mee te maken. De vraag werd trouwens niet gesteld” zei het liberale Kamerlid.

Pierre Havaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content