De toekomstige Nissans lezen uw gedachten

03/01/18 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:51

Bron: Belga

Als het over zelfrijdende auto's gaat, denkt iedereen dat we in de toekomst de bediening volledig aan de auto zullen overlaten. Nissan heeft daarover een heel ander idee en plant een wagen die met uw brein communiceert.

De toekomstige Nissans lezen uw gedachten

De toekomstige Nissans lezen uw gedachten © BELGA

Volgende week onthult het Japanse merk zijn Brain-to-Vehicule technologie (B2V) op het CES Salon in Las Vegas en demonstreert daar ook de werking. Om er gebruik van te kunnen moet de bestuurder voorlopig nog een helm voorzien van sensoren dragen. In een latere fase zullen deze sensoren discreter geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld in het plafond van het interieur van de wagen.

Deze helm meet de hersenactiviteit en stuurt alle nuttige informatie over het rijgedrag door naar het voertuig. Zo kan de auto remmen, versnellen of draaien vooraleer de bestuurder zich er zelf van bewust is. In de praktijk draait hij nog steeds aan het stuur of drukt hij op het rempedaal, maar tegelijk anticipeert de wagen met een voorsprong van 0,2 tot 0,5 seconden. Dit moet leiden tot soepeler, preciezer, alerter en vooral veiliger rijden.

De sensoren staan eveneens de rijhulp- en andere veiligheidssystemen bij om sneller tussen te kunnen komen in mogelijk gevaarlijke situaties. Bij ernstig gevaar (in slaap vallen, een medisch probleem) reageert B2V ook onmiddellijk door de wagen naar de 100 procent autonome rijstand om te schakelen. Want net als alle andere constructeurs, werkt ook Nissan aan de 100% zelfrijdende wagen en wil zijn eerste realisaties in 2022 voorstellen.(Belga)

Onze partners