Het lange Hemelvaartsweekend en het vooruitzicht van zomerse dagen zorgden vorige week voor monsterfiles op de Belgische wegen. Naast het gewone woon-werkverkeer trokken toen ook veel mensen naar de kust, de Ardennen en andere toeristische attracties. Wie op zo'n moment met een motor of scooter op pad is, heeft daar dan minder last van en kan tussen de rijen auto's door laveren en zo mobiel blijven. Een deel van de automobilisten die vast zaten in het verkeer, zou - zeker bij mooi weer - ook met een gemotoriseerde tweewieler op pad kunnen. Maar de stap naar het rijbewijs A is voor velen een hindernis. Motoren in de 125 cc-categorie zijn dan een interessant alternatief. Immers, alle houders van het rijbewijs B mogen sinds 1998 ook met een 125 cc-motor- of scooter de weg op, op voorwaarde dat ze minstens twee jaar het rijbewijs B op zak hebben en dat de 125 cc'er een vermogen heeft dat niet groter is dan 15 pk. Wie na 2011 het rijbewijs B gehaald heeft, moet tegenwoordig wel verplicht vier uur scholing volgen (zonder examen).

Wat maakt de 125 cc categorie zo interessant voor rijbewijs B-houders? Motoren en scooters met een inhoud van 125 cc of minder zijn licht van gewicht en daarom gemakkelijk te besturen, zeker in stads- en fileverkeer. Bovendien is het vermogen van 15 pk voor neofieten goed in de hand te houden. Het grote voordeel van scooters is daarenboven de automatische versnellingsbak. In fileverkeer is snelheid niet van belang, wel handelbaarheid. Maar ook buiten de files is het met een 125 cc vlot rijden en is het zelfs mogelijk om een stukje snelweg te nemen.

Een ander groot voordeel van 125 cc'ers is de financiële kant. Ze zijn gunstig geprijsd (tussen 1.500 euro en 4.500 euro), woon-werkverplaatsingen en andere beroepsmatige verplaatsingen zijn fiscaal aftrekbaar en gebruikskosten zoals belasting op inverkeerstelling en verzekering, de intresten van de financiering en de kosten voor brandstof en herstellingen en de uitrusting (helm en kleding) zijn eveneens in te brengen. Bijkomend financieel voordeel is dat een 125 cc motor of scooter vrijgesteld is van verkeersbelasting. En last but not least: een benzineverbruik van 2,5 tot 3 liter per 100 kilometer. (Belga)

Het lange Hemelvaartsweekend en het vooruitzicht van zomerse dagen zorgden vorige week voor monsterfiles op de Belgische wegen. Naast het gewone woon-werkverkeer trokken toen ook veel mensen naar de kust, de Ardennen en andere toeristische attracties. Wie op zo'n moment met een motor of scooter op pad is, heeft daar dan minder last van en kan tussen de rijen auto's door laveren en zo mobiel blijven. Een deel van de automobilisten die vast zaten in het verkeer, zou - zeker bij mooi weer - ook met een gemotoriseerde tweewieler op pad kunnen. Maar de stap naar het rijbewijs A is voor velen een hindernis. Motoren in de 125 cc-categorie zijn dan een interessant alternatief. Immers, alle houders van het rijbewijs B mogen sinds 1998 ook met een 125 cc-motor- of scooter de weg op, op voorwaarde dat ze minstens twee jaar het rijbewijs B op zak hebben en dat de 125 cc'er een vermogen heeft dat niet groter is dan 15 pk. Wie na 2011 het rijbewijs B gehaald heeft, moet tegenwoordig wel verplicht vier uur scholing volgen (zonder examen).Wat maakt de 125 cc categorie zo interessant voor rijbewijs B-houders? Motoren en scooters met een inhoud van 125 cc of minder zijn licht van gewicht en daarom gemakkelijk te besturen, zeker in stads- en fileverkeer. Bovendien is het vermogen van 15 pk voor neofieten goed in de hand te houden. Het grote voordeel van scooters is daarenboven de automatische versnellingsbak. In fileverkeer is snelheid niet van belang, wel handelbaarheid. Maar ook buiten de files is het met een 125 cc vlot rijden en is het zelfs mogelijk om een stukje snelweg te nemen. Een ander groot voordeel van 125 cc'ers is de financiële kant. Ze zijn gunstig geprijsd (tussen 1.500 euro en 4.500 euro), woon-werkverplaatsingen en andere beroepsmatige verplaatsingen zijn fiscaal aftrekbaar en gebruikskosten zoals belasting op inverkeerstelling en verzekering, de intresten van de financiering en de kosten voor brandstof en herstellingen en de uitrusting (helm en kleding) zijn eveneens in te brengen. Bijkomend financieel voordeel is dat een 125 cc motor of scooter vrijgesteld is van verkeersbelasting. En last but not least: een benzineverbruik van 2,5 tot 3 liter per 100 kilometer. (Belga)