BMW: ‘Goed begonnen is half gewonnen’ (+ video)

© Kevin Van der Auwera
Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

BMW verkocht in 2012 in ons land ruim 3 procent meer auto’s, terwijl de globale markt met meer dan 15 procent terugliep. Dat goede resultaat dankt het Duitse premiummerk aan zijn uitstekende productmix.

BMW verkocht in 2012 in ons land ruim 3 procent meer auto’s, terwijl de globale markt met meer dan 15 procent terugliep. Dat goede resultaat dankt het Duitse premiummerk aan zijn uitstekende productmix.
Dat zegt BMW-woordvoerder Christophe Weerts: “De 3-reeks is en blijft ons best verkopende model en met de komst van de Touring zal de 3-reeks zijn positie nog versterken binnen ons gamma. De 1- en 5-reeks houden mekaar in evenwicht, alhoewel ze actief zijn in een totaal verschillend merksegment. En voor wie het nog niet zou weten: de 7-reeks is de best verkochte ‘upperclass’ limousine – de BWM 7 verkoopt beter dan de Mercedes S-klasse en Audi A8.”

Voor 2013 zijn de verwachtingen hoog gespannen. Christophe Weerts: “Als de publieke belangstelling op onze stand tijdens de VIP-avond en eerste dag van het autosalon een indicatie is voor wat komen gaat, dan stevenen wij af op een goed jaar. Zowel donderdagavond als vrijdagvoormiddag was het koppen lopen op onze stand. Wat hebben wij aan nieuwigheden? Een speciale editie van de 320d efficient dynamics met een CO 2 -uitstoot van 112 g/100 km, wat een interessant gegeven is voor de Belgische markt. Daarnaast presenteren wij een voorafbeelding van de elektrisch aangedreven i3 die eind van het jaar op de Belgische markt komt. Maar voor het zover is, introduceert BMW in februari een facelift van de Z4, in april rolt de M6 Grand Coupé van de band en in juni is het de beurt aan de 3 GT, die een enorme verrijking van ons gamma zal betekenen. In oktober komt dan de 4 coupé, die mooiste coupé op de markt wordt.”

BMW verkoopt in principe niet op het salon. Op de stand kunnen bezoekers informatie inwinnen over de verschillende modellen en zij krijgen, zo gewenst, ook een offerte. Voor het afsluiten van de definitieve verkoop verwijzen de medewerkers op de stand kandidaat-kopers door naar de BMW-dealers. Christophe Weerts: “Het Autosalon van Brussel valt op het begin van het jaar en zet de toon voor de rest van het jaar. Goed begonnen is half gewonnen. Daarom hopen wij, en met ons de hele sector, dat het salon voor een ommekeer zorgt in het consumentenvertrouwen en dat er opnieuw beweging komt in de markt. Voor 2013 verwachten we een lichtje vooruitgang tegenover 2012, door de verruiming van ons gamma. De 3 GT wordt een knaller!”

Overigens kregen enkele VIP’s die nieuwe BMW 3 GT al even te zien – in een afgesloten en streng bewaakte tentoonstellingsruimte. Onder hen Marc Wilmots, trainer van de Rode Duivels. Toeval of niet, BMW is officiële sponsor van de nationale voetbalploeg.

MINI scoorde in 2012 minder goed en zag zijn verkoop met bijna 20 procent teruglopen. Een gevolg van de economische crisis die vooral de particuliere verkoop trof. Voor 2013 wil MINI opnieuw aanknopen bij het succes van de vorige jaren. Op het salon viert de MINI Paceman zijn première, misschien wel de mooiste van de zeven modelversies. Voor het eerst verkrijgbaar met vierwielaandrijving. In wereldpremière toont MINI hier de Clubman Van, een sjieke bestelwagen waarmee bloemisten bruidsboeketten aan huis afleveren. De Clubman Van staat gecatalogeerd als ‘lichte vracht’ en is dus 100 procent aftrekbaar.

Urbain Vandormael

Video: BMW/MINI op het Autosalon van Brussel

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content