De Federatie probeerde zowel met de stad Antwerpen als met het Gewest tot een dialoog te komen om een uitzondering te bekomen - zodat oldtimers vanaf 30 jaar een vrijstelling zouden krijgen voor de lage emissie zone - maar kreeg naar eigen zeggen geen gehoor. Daarop heeft de BFOV Meester Gregory Verhelst als raadsman onder de arm genomen om het wettelijke kader van de lage emissie zone te onderzoeken.

De advocaat maakt vier juridische bezwaren waaronder een bevoegdheidsconflict tussen de milieutechnische regels enerzijds en de verkeershandhaving anderzijds. Verder wordt het gelijkheidsbeginsel geschonden en is het volgens hem ook een verkapte vorm van onteigening omdat de oldtimerbezitter het genot en het gebruik van zijn goed verliest. Het laatste en belangrijkste argument is het ontbreken van een MER (milieu effecten rapport) wat mogelijk tot de onwettelijkheid van het ganse LEZ-systeem kan leiden.

Dit laatste argument zou ook door niet-oldtimerbezitters kunnen worden aangewend. Vandaag stuurt de BFOV een aangetekend schrijven naar de verantwoordelijken bij de stad Antwerpen en Gewest waarin de bezwaren over en de gebreken van het LEZ worden geduid. BFOV wil op deze manier de druk opvoeren om een vrijstelling te verkrijgen voor oldtimers vanaf 30 jaar (zoals dat in Brussel en straks ook in Mechelen het geval zal zijn). Wanneer er geen reactie komt, zal de BFOV juridische stappen ondernemen. Ze zullen bij wijze van pilootproject een BFOV-lid dat een GAS-boete ontving juridisch bijstaan. "We starten bij de politierechtbank en gaan desnoods door naar het Hof van Cassatie", klinkt het overtuigend bij de BFOV. (Belga)

De Federatie probeerde zowel met de stad Antwerpen als met het Gewest tot een dialoog te komen om een uitzondering te bekomen - zodat oldtimers vanaf 30 jaar een vrijstelling zouden krijgen voor de lage emissie zone - maar kreeg naar eigen zeggen geen gehoor. Daarop heeft de BFOV Meester Gregory Verhelst als raadsman onder de arm genomen om het wettelijke kader van de lage emissie zone te onderzoeken. De advocaat maakt vier juridische bezwaren waaronder een bevoegdheidsconflict tussen de milieutechnische regels enerzijds en de verkeershandhaving anderzijds. Verder wordt het gelijkheidsbeginsel geschonden en is het volgens hem ook een verkapte vorm van onteigening omdat de oldtimerbezitter het genot en het gebruik van zijn goed verliest. Het laatste en belangrijkste argument is het ontbreken van een MER (milieu effecten rapport) wat mogelijk tot de onwettelijkheid van het ganse LEZ-systeem kan leiden. Dit laatste argument zou ook door niet-oldtimerbezitters kunnen worden aangewend. Vandaag stuurt de BFOV een aangetekend schrijven naar de verantwoordelijken bij de stad Antwerpen en Gewest waarin de bezwaren over en de gebreken van het LEZ worden geduid. BFOV wil op deze manier de druk opvoeren om een vrijstelling te verkrijgen voor oldtimers vanaf 30 jaar (zoals dat in Brussel en straks ook in Mechelen het geval zal zijn). Wanneer er geen reactie komt, zal de BFOV juridische stappen ondernemen. Ze zullen bij wijze van pilootproject een BFOV-lid dat een GAS-boete ontving juridisch bijstaan. "We starten bij de politierechtbank en gaan desnoods door naar het Hof van Cassatie", klinkt het overtuigend bij de BFOV. (Belga)