Autosalon van start: ‘Dit wordt niet het salon van de crisis’

‘In de automobielsector is Europa nog altijd de drijvende kracht, de motor achter innovatie.’ Febiac-voorzitter Thierry van Kan zei bij de opening van het autosalon dat dit niet het salon van de crisis wordt.

Volg alles over het Autosalon via Knack.be

Prins Filip heeft het 91ste autosalon van Brussel plechtig geopend. Zoals gewoonlijk tekenden ook enkele politici present.

Febiac-voorzitter Thierry van Kan riep in zijn toespraak op om, nu de sector in België opnieuw zwaar getroffen is door de sluiting van Ford Genk, in te zetten op innovatie. “Laat ons samen bekijken hoe we onze bedrijven kunnen ondersteunen op economisch vlak, maar ook op het vlak van innovatie”, richtte van Kan zich tot de aanwezigen.

Innovatie

“Want in dat laatste ligt de sleutel tot de toekomst. In de automobielsector is Europa nog altijd de drijvende kracht, de motor achter innovatie. Dat moeten we bestendigen en verankeren.”

Het grote Europa, als motor van innovatie, blijft volgens de Febiac-voorzitter “de grootste potentiële vervangingsmarkt van traditionele voertuigen naar nieuwe, slimme, communicerende en schone mobiliteitsproducten”. “En wij moeten de ambitie hebben om die troef en die kans ten volle te benutten. Die toekomst moeten we samen met de industrie en de overheid ontwerpen, ontwikkelen en faciliteren. Onze sector vraagt een duurzame visie en een toekomstgericht beleid”, klonk zijn oproep bij de opening van het salon.

Kilometerheffing

Febiac wil dat vandaag de basis gelegd wordt voor een slimme kilometerheffing “die op een sociaal, economisch en ecologisch correcte manier op de mobiliteitsproblematiek inwerkt en die alle andere onklare fiscale maatregelen vervangt”. “Laat ons in mobiliteitsplannen voor steden en stedelijke gebieden werken aan complementariteit tussen vervoersmiddelen, eerder dan aan uitsluiting en ontkenning van de absolute noodzaak van individuele mobiliteit.”

Crisis

Van Kan besloot zijn speech met de woorden dat dit geen salon van de crisis mag zijn. “Omdat dat niet overeenstemt met de manier waarop wij naar de toekomst kijken. Onze Salons zijn ons uithangbord, ons feest, en een belangrijk economisch momentum.”

De prins nam alvast uitgebreid de tijd om het salon te bezoeken en zich door de standhouders te laten informeren over de nieuwste modellen en technologie. In het zog van de prins volgden een aantal politici, onder wie Freddy Thielemans (PS), Guy Vanhengel (Open Vld), Herman De Croo (Open Vld) en Melchior Wathelet (cdH). Ook wielerlegende Eddy Merckx, die het peterschap van de fietsexpo op het salon op zich nam, wandelde mee. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content