Autosalon van Brussel: alles wat u moet weten

Lamborghini op het Autosalon van Brussel 2014 © Belga Image

Op donderdag 14 januari opent het 94e Auto- en Motosalon van Brussel de deuren voor het grote publiek. Organisator Febiac belooft alvast een salon vol nieuwigheden.

Zoals de traditie spreken we in de even jaren van een ‘groot salon’, een echt verkoopsalon. Dat betekent dat de dealers, die in dit jaarbegin tot een derde van hun jaaromzet realiseren, weer met grote kortingen zullen zwaaien.

Praktische info

Voor het grote publiek opent het salon in de paleizen van Brussels Expo op de Heizel de deuren van donderdag 14 januari tot en met zondag 24 januari, en dat tussen 10 uur en 19 uur. De pers en VIP’s mogen op dinsdag 12 al een kijkje komen nemen, woensdag is voorbehouden voor de plechtige inhuldiging door prins Laurent en voor de professionele bezoekers. De drie nocturnes zijn dit jaar voorzien op vrijdag 15, maandag 18 en vrijdag 22 januari, dan is het salon uitzonderlijk open tot 22 uur.

Hoge verwachtingen

De organisator van ’s lands grootste autofeest, automobielfederatie Febiac, rekent alvast op een topeditie nu de markt weer in de lift zit. Zo werden vorig jaar in België 501.066 nieuwe personenwagens ingeschreven, of 3,75 procent meer dan in 2014. Het is de eerste keer sinds recordjaar 2011 dat de symbolische kaap van het half miljoen auto’s overschreden wordt.

Concreet mikt Febiac op ‘minstens een evenaring’ van het vorige grote salon twee jaar geleden, toen zowat 585.000 bezoekers langskwamen.

Veiligheidsmaatregelen

Wat de terreurdreiging betreft, zegt Febiac alles in het werk te stellen om de veiligheid van de bezoekers en exposanten te garanderen. ‘We zullen niets aan het toeval overlaten’, aldus woordvoerder Joost Kaesemans.

Nieuwe indeling

Febiac belooft voor het komende salon een editie vol nieuwigheden. Zo komt er een nieuwe spreiding van de exposantengroepen over de paleizen. De exposanten van ‘gemotoriseerde tweewielers’ zetten dit keer hun stands op in paleizen 3 en 8 in plaats van in de klassieke paleizen 1 en 3. De ruimte die in paleis 1 vrijkomt, wordt ingenomen door de zogenaamde ‘premiumexposanten’ en door een zomerterras met waterpartij.

In Paleis 12, waar vroeger de premiumexposanten en het Salonterras een onderdak vonden, wordt een indoor testpiste aangelegd waarop zowel milieuvriendelijke auto’s als terreinwagens en nieuwe technologieën hun mogelijkheden kunnen demonstreren. Verder is er onder meer een tentoonstelling over ‘youngtimers’, markante auto’s uit de jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw die te jong zijn om als oldtimer geclassificeerd te worden maar ook geen afspiegeling zijn van de modellen en technieken van vandaag.

Premières

Het komende autosalon heeft een oppervlakte van honderdduizend vierkante meter en telt 117 exposanten, die nu reeds een dertigtal automobielpremières en een veertigtal motorpremières aangekondigd hebben. Het moet ook een ‘levend’ salon worden, met dynamische evenementen zoals een 360° Experience, Backstage Experience en een Circus Trial Tour.

Tarieven

Volwassenen betalen 15 euro ter plaatse of 13 euro in voorverkoop online. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar kost een toegangsticket 9 euro, kinderen jongen dan 6 mogen gratis binnen. Meer informatie op autosalon.be. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content