Automarkt groeit weer

De autoverkoop trekt weer een beetje aan, maar of het autosalon de klok kan terugdraaien valt af te wachten.
Gert Verhoeven

In januari werden er 39.847 nieuwe auto’s ingeschreven in België, volgens sectorfederatie Febiac het beste resultaat van de afgelopen drie jaar en een groei van 17 % vergeleken met 2022.

De automarkt doet het beter dan een jaar geleden en dat is goed nieuws, toch hoort dit in het juiste perspectief. Een kleine 40.000 auto’s in januari is zeker niet slecht, maar in de jaren voor corona lag het gemiddelde op ongeveer 50.000 eenheden. Ondanks de 17 % vooruitgang ten opzichte van rampjaar 2022 hinkt de markt nog altijd 20 % achterop in vergelijking met de periode voor de crisisjaren. 

Uitgesteld saloneffect

Traditioneel worden in de maanden die volgen op een salon meer wagens ingeschreven. Heel wat merken realiseren tot een derde van hun omzet in de salonperiode. De resultaten daarvan zie je doorgaans op het einde van het eerste kwartaal omdat auto’s niet onmiddellijk kunnen worden geleverd en ingeschreven.

Precies die levertermijn is bij de meeste merken nog altijd problematisch. In die mate zelfs dat voertuigen die in januari 2022 werden besteld nog maar net of zelfs niet zijn geleverd. Met dat in het achterhoofd zou het best kunnen dat er geen piek zal komen in de registraties op het einde van Q1/2023. Door de lange levertermijnen zal het effect van het salon dan worden uitgesmeerd over de volgende 12 maanden. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content