Als het slecht gaat met de economie, gaat het goed met Jaguar en Land Rover

© Kevin Van der Auwera
Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

Terwijl Europa de adem inhoudt en bang afwacht wat komen gaat, verkopen de Engelse luxemerken Jaguar en Land Rover meer wagens dan ooit.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Terwijl Europa de adem inhoudt en bang afwacht wat komen gaat, verkopen de Engelse luxemerken Jaguar en Land Rover meer wagens dan ooit.

Jan Vroemans (Jaguar Land Rover): “Vorig steeg onze globale verkoop met 30 procent op de 177 markten waar we actief zijn. Land Rover ging met 36 procent vooruit, Jaguar met 6 procent. In het Verenigd Koninkrijk – onze thuismarkt – steeg de verkoop van Land Rover met 24 procent, dankzij het succes van de Evoque. Die verkocht in 2012 meer dan 100.000 keer en is dé revelatie van het jaar. De sterkste groei noteerden we in China: plus 70 procent. China is nu trouwens onze grootste afzetmarkt en gaat het VK, de VS, Rusland en Duitsland vooraf. Italië staat op plaats zes.”

De vooruitgang van Jaguar Land Rover staat haaks op de economische crisis. Dat beseft ook Jan Vroemans: “Ik stel vast dat luxemerken goed in de markt blijven liggen. Dat geldt niet enkel voor onze sector. Met een boutade zou je kunnen zeggen… ‘als slecht gaat met de economie, gaat het goed met Jaguar Land Rover’. We mogen ons inderdaad niet blindstaren op de belabberde situatie in Europa. In de rest van de wereld gaat de economie nog wel vooruit: het aantal rijke mensen in de wereld blijft jaar na jaar toenemen!”

Voor 2013 verwacht hij opnieuw een sterke groei van de verkoop. “In de loop van dit jaar lanceren we acht nieuwe en opgefriste modellen. Onze modellenrange breidt in alle richtingen uit, zonder dat we afbreuk doen aan onze kernwaarden. Het beste voorbeeld is de nieuwe F-type, een bloedstollend mooie en exclusieve auto. Hij is een moderne interpretatie van de legendarische E-type en combineert luxe en comfort met sportwagenprestaties. Hij straalt emotie en sportiviteit uit en herinnert aan het roemrijke verleden van Jaguar. De F-type is very British en dat geldt ook voor de Jaguar Sportbrake, die brokken gaat maken in zijn segment. Hij combineert zakelijkheid en functionaliteit met emotie en beschikt met zijn 2.2 liter dieselmotor over een krachtige maar milieuvriendelijke krachtbron met een lage CO2-uitstoot. ‘

Over naar Land Rover. Klanten die nog snel een nieuwe Range Rover willen bestellen, moeten rekening houden met lange levertijden. Jan Vroemans: “Meer dan de helft van ons jaarvolume is al verkocht.” De nieuwe Range is zijn bekende lijn trouw gebleven, hij blijft daarmee een majestueuze verschijning – vergelijkbaar met die van een Rolls Royce. In vergelijking met zijn voorganger is de nieuwe Range ruim 400 kg lichter, biedt hij nog meer ruimte en nog meer comfort. Hij is zonder twijfel de meest complete en exclusieve alleskunner op de markt. Daar hangt vanzelfsprekend een gepeperd prijskaartje aan vast, wie had anders verwacht. Sinds de Indiase groep Tata eigenaar is geworden van Jaguar Land Rover, lijkt het alsof het traditionele Engelse luxemerk een tweede jeugd beleeft en opnieuw vleugels heeft gekregen. Tot spijt van wie het benijdt.

Partner Content