‘Auto als melkkoe van de overheid zit bijna zonder melk’ (Touring)

Volgens mobiliteitsorganisatie Touring zal een verhoging van de accijnzen op diesel “een pervers effect hebben op de consumptie en de economie”.

De maatregel ligt op tafel bij de begrotingsonderhandelingen. Touring denkt dat mensen zullen besparen op andere aankopen om de duurdere diesel te kunnen betalen.

“De meeste mensen hebben hun wagen gewoon broodnodig. Bovendien zullen veel meer automobilisten, beroepschauffeurs en transportbedrijven in onze buurlanden tanken. De overheid zou dus misschien door zo’n maatregel juist inkomsten missen”, besluit de organisatie.

Hypocriet

VAB, ook een mobiliteitsorganisatie, noemt de federale overheid dan weer “hypocriet”. “Door haar fiscaal- en premiebeleid duwde de overheid automobilisten richting diesel, en wanneer dan het aandeel dieselrijders daardoor drastisch gestegen is, zou ze nu de accijnzen op de dieselbrandstof verhogen”, klinkt het.

VAB vindt dat zo’n ingreep haaks zou staan “op het consequent ecologisch mobiliteitsbeleid waar de overheid zo graag mee uitpakt”.

De onderhandelaars dachten aan een verhoging met 0,01 euro per liter, wat neerkomt op een halve euro per volle tank. Er is echter nog geen akkoord, want de partijen gingen zaterdagvoormiddag na 18 uur onderhandelen zonder overeenkomst uiteen. Zondag zitten de topministers vanaf 13.30 uur opnieuw samen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content