Audi Brussels dicht door staking, daags na belofte recordbonus

© Jorge Dirkx/Belga

De fabriek van Audi Brussels in Vorst heeft vrijdag de deuren gesloten wegens de nationale actiedag van de vakbonden, daags nadat de Duitse autobouwer een recordbonus voor de werknemers aankondigde.

De fabriek van Audi Brussels in Vorst heeft vrijdag de deuren gesloten wegens de nationale actiedag van de vakbonden ABVV en ACLVB. Donderdag meldde de Duitse autobouwer nog dat de werknemers een recordbonus ter waarde van zo’n anderhalve maand loon krijgen.

Zo’n 70 vakbondsafgevaardigden blokkeren sinds vrijdagmorgen 4 uur de poorten van Audi Brussels. De directie was voorzienig en besliste eerder al om de fabriek volledig te sluiten.

“Uit ervaring weten we dat de vakbonden het personeel niet binnen zouden laten in de fabriek. Wij hebben het personeel op tijd ingelicht, en wie vrijdag verlof of recup opneemt, is betaald”, zei woordvoerder Christine Germaine van Audi Brussels.

Volgens Germaine is de actie niet op Audi Brussels gericht: “Wij zijn gewoon het slachtoffer van solidariteitsacties op deze nationale stakingsdag. We hebben donderdag nog een bonus aangekondigd voor het personeel. De samenwerking tussen bonden en directie is heel vreedzaam”.

Recordbonus

De 42.500 Duitse werknemers van Audi kunnen rekenen op een bonus van gemiddeld 6.513 euro, gemiddeld anderhalve keer het maandloon. De premie zal het bedrijf 276,8 miljoen euro kosten. Het gaat om de grootste winstdeelname voor het personeel in Audi’s geschiedenis.

Audi bouwde in 2010 zo’n 1,1 miljoen auto’s of 15 procent meer dan in 2009. Met de winstdeelname wil het bedrijf de medewerkers bedanken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content