‘Armoedetoestand migranten in België problematisch’ (OESO)

België komt niet goed uit een OESO-studie rond integratie van migranten. Vooral op vlak van werkgelegenheid en armoede bij migranten heeft ons land nog werk voor de boeg.

België komt niet goed uit een OESO-studie rond integratie van migranten. Vooral op vlak van werkgelegenheid en armoede bij migranten heeft ons land nog werk voor de boeg.

In 2010 leefden ongeveer 110 miljoen in het buitenland geboren mensen in de landen van de OESO, een club van overwegend welvarende landen. Dat is ongeveer 9 procent van de totale bevolking. In België is ongeveer 13 procent van de bevolking geboren in het buitenland. Ze komen voornamelijk uit Europa, Marokko en Congo.

België hinkt vooral achterop op het vlak van werkgelegenheid bij migranten. Enkel in Turkije en Polen is de tewerkstellingsgraad van de migranten nog lager dan in België. Het OESO-gemiddelde bedraagt 64,9 procent, terwijl dat in België maar 52,6 procent is.

Ook op vlak van inkomen zijn de migranten in ons land slechter af dan gemiddeld in de OESO-landen. In alle OESO-landen samen ligt de gemiddelde armoedegraad van migrantengezinnen op 17,3 procent, terwijl dat bij de autochtone gezinnen 8,7 procent is. In België is de sociale ongelijkheid nog meer uitgesproken. De armoedegraad ligt er bij migranten op 21,9 procent, of 3,8 keer hoger dan bij de autochtone gezinnen.

De OESO noemt de armoedetoestand in België en Frankrijk in het bijzonder problematisch, omdat daar de migrantengezinnen meer dan 10 procent van alle gezinnen uitmaken. Bovendien wijst de organisatie er ook op dat de armoedegraad bij migrantenkinderen het hoogst ligt in Spanje (34 pct), de VS (32 pct) en België (32 pct). (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content