Armeense genocide: Mahinur Özdemir (CDH) loopt weg van camera’s (video)

Liever geen vragen over de Armeense genocide voor Mahinur Özdemir. Het Brussels CDH-parlementslid ontwijkt twee keer de camera’s van RTL-TVI. Nochtans ondertekende ze net als haar partijgenoten een deontologische code die haar de erkenning van de genocide oplegt.

‘Als er een negationist in CDH zetelt, dan ligt die binnen de seconde buiten’, had voorzitter Benoît Lutgen onlangs nog verklaard op radiozender La Première. De Franstalige commerciële omroep wou daarom nagaan of parlementsleden met Turkse roots daar ook zo over denken als het om de Armeense genocide gaat.

Brussels parlementslid Mahinur Özdemir (CDH)
Brussels parlementslid Mahinur Özdemir (CDH)© Belga

Medisch certificaat

Op de beelden is te zien hoe Brussels parlementslid Mahinur Özdemir door haar communicatiemedewerkers verwittigd wordt dat RTL-TVI graag een interview over de kwestie wil. Özdemir kijkt vervolgens onrustig in de lens en verlaat het Brusselse halfrond. Haar medewerkers laten achteraf weten dat ze dat om gezondheidsredenen doet en haar dokter haar ‘zo veel mogelijk rust’ aanbevolen heeft.


Génocide arménien: les élus turcs continuent d’éluder la question

De cameraploeg probeert het dus een tweede keer in het gemeentehuis van Schaarbeek, waar Özdemir in de gemeenteraad zetelt en zich kennelijk wel mag begeven van de arts. Nog voor de journalist zijn vraag kan afmaken, loopt ze de trappen af naar beneden, weg van de camera.

Gehouden aan deontologische code

Alle CDH-verkozenen, Mahinur Özdemir inbegrepen, hebben in aanloop van de parlementsverkiezingen van mei 2014 een deontologische code ondertekend waarin ze beloven ‘alle genocides te erkennen waarvan het bestaan bevestigd wordt door de nationale, Europese en internationale instellingen’.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content