Armand De Decker moet voor arbitragecommissie MR verschijnen wegens rol in Chodiev-affaire

© Belga

Voormalig Senaatsvoorzitter en ex-minister Armand De Decker moet binnenkort verschijnen voor de verzoenings- en arbitragecommissie van zijn partij MR. Dat heeft partijwoordvoerder Christophe Cordier gezegd na berichten dat De Decker wel degelijk een centrale rol gespeeld zou hebben in de corruptiezaak rond de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev.

De datum van de hoorzitting zal begin volgende week vastgelegd worden. De verzoenings- en arbitragecommissie is het interne partijorgaan dat zich buigt over deontologische kwesties waar mandatarissen en militanten bij betrokken zijn.

De Decker zal worden opgeroepen naar aanleiding van ‘nieuwe elementen’ in de zaak-Chodiev. Volgens Le Soir en de Franse nieuwssite Mediapart zou De Decker op het kabinet van toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) samen met Chodievs advocaat Catherine Degoul bemiddeld hebben, om op vraag van de Kazakse miljardair met Belgische nationaliteit Patokh Chodiev de zogenoemde afkoopwet zo snel mogelijk door het parlement te loodsen. Twee dagen later werd het wetsvoorstel ingediend. Het parket voert al langer een onderzoek.

De druk om die afkoopwet erdoor te krijgen kwam er via Frankrijk. In ruil voor de verkoop van twee miljard euro materieel van Frankrijk aan Kazachstan, zouden mensen uit de omgeving van voormalig president Nicolas Sarkozy hun invloed aangewend hebben. Als advocaat zou De Decker hierin lobbywerk hebben verricht. Voor zijn tussenkomst werd De Decker vergoed met ruim 740.000 euro voor 350 gepresteerde uren als advocaat, hoewel er daarvan nooit een ereloonnota is teruggevonden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content