Arbeiders Swissport staken voort, bedienden opnieuw aan het werk

Na de toelichting door de vakbonden aan het personeel van bagageafhandelaar Swissport over het bereikte akkoord, weigeren de arbeiders de staking af te breken.

De arbeiders gaan voorlopig nog niet aan het werk, zegt Frank Moreels van de socialistische transportbond BTB. Volgens Moreels bleef het akkoord bij de arbeiders moeilijk liggen.

“Het liep heel stroef”, zegt hij. “De arbeiders wensen het werk voorlopig niet te hervatten. Ze begonnen vier dagen geleden te staken vanwege de onderbezetting en een aantal arbeiders vindt dat het akkoord daar onvoldoende een antwoord op biedt. Bovendien zit het wantrouwen diep na enkele zware incidenten de afgelopen dagen en weken. Het akkoord neemt dat wantrouwen niet weg.”

Moreels begrijpt de kritiek van het personeel, maar blijft het akkoord toch verdedigen. “We bereikten geen ideaal akkoord, maar gingen wel zo ver als we konden. We vinden dat de directie de kans moet krijgen om blijk te geven van hun goede bedoelingen en het akkoord uit te voeren.”

‘Situatie is ernstig’

De vakbondsman benadrukt wel dat het akkoord nog niet afgeschoten is. “We hebben de komende uren vergaderingen in kleine groepen arbeiders. We zullen daarin de positieve punten blijven belichten. Want de situatie is ernstig na vier dagen van staking, meer dan 20.000 stuks bagage die niet afgehandeld zijn en luchtvaartmaatschappijen die zich zorgen maken.”

De bedienden schaarden zich wel achter het akkoord, zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. “Zij gaan stilaan aan het werk.” Marc Dobbelaere, LBC-afgevaardigde voor de bedienden van de bagageafhandelaar, zegt dat aanvankelijk ook bij de bedienden niet iedereen overtuigd was van het akkoord. “Marcel Buelens, CEO van Swissport België, is daarop gaan spreken met het personeel. Hij heeft hen gevraagd om het akkoord een kans te geven, en dat gaan we nu ook doen.”

‘Alle vluchten vertrekken, maar zonder bagage’
Zowat alle vluchten zullen vertrekken, maar er is geen garantie dat de bagage mee vertrekt. “We raden de passagiers die vliegen met een luchtvaartmaatschappij die werkt met Swissport nog steeds aan om zo veel mogelijk in hun handbagage mee te nemen”, zegt woordvoerder van Brussels Airport Jan Van der Cruysse.

De luchtvaartmaatschappijen hebben al heel wat gestrande bagage kunnen terugsturen naar de eigenaars. De woordvoerder wijst er nog op dat de passagiers niet op eigen initiatief hun bagage moeten gaan ophalen in het vliegveld. “De luchtvaartmaatschappijen zullen zelf contact opnemen met hun klanten”, zegt hij.

Sinds zondagavond wordt er gestaakt bij Swissport. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content