Aparte opsluiting van moslimextremisten: Geens belooft snel duidelijkheid

Gevangenis © Istock
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is het nog niet zeker of er in de gevangenis van Hasselt dan wel elders een afdeling wordt gereserveerd voor geradicaliseerde moslims. In de komende weken zal de knoop worden doorgehakt, belooft hij.

Na de aanslagen in Parijs kondigde minister Geens een actieplan ‘antiradicalisering’ aan, waarin sprake is van het apart opsluiten van extremistische moslims en hun volgelingen.

Hasselt?

Volgens Het Belang van Limburg en De Standaard dreigt de vrouwenafdeling van de Hasseltse gevangenis plaats te moeten ruimen voor extremistische moslimgedetineerden. De voorbije weken hebben tal van inspecties en bezoeken plaatsgevonden in de gevangenis van Hasselt, schrijven de kranten. Zo werd nagegaan of de strafinrichting geschikt is om geradicaliseerde gedetineerden op te vangen, ook inzake veiligheid. Er vond overleg plaats met de vakbonden die pleiten voor extra beveiliging, goed opgeleid personeel en de garantie dat in Wallonië ook in twee gevangenissen geradicaliseerde gedetineerden worden opgevangen. De bonden vrezen een te grote toeloop in de Vlaamse strafinrichtingen.

‘Principe belangrijker dan locatie’

Aparte opsluiting van moslimextremisten: Geens belooft snel duidelijkheid
© Belga

Geens verduidelijkte in De ochtend op Radio 1 dat er in één gevangenis in het noorden van het land en in één in het zuiden van het land een afdeling zal worden voorbehouden voor geradicaliseerde moslims.

‘Maar het is nog niet zeker of dat Hasselt wordt.’ Er zijn volgens hem meerdere gevangenissen kandidaat, waaronder ook die van Brugge. ‘Het is belangrijk waar het gebeurt, maar nog belangrijker is het principe – dàt het gebeurt.’

De minister belooft wel dat de knoop binnen afzienbare tijd – ‘in de komende weken’ – wordt doorgehakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content