Antwerpse IS-strijder eist aanslagen op in nieuwe video

In een nieuwe propagandavideo van IS spreekt een Antwerpenaar de Belgische bevolking toe. ‘De aanvallen in Brussel is de oogst die jullie gezaaid hebben.’

Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe video over de aanslagen in Brussel gepubliceerd, waarin de terreurgroep de aanslagen opeist, zo meldden De Standaard en VRT Nieuws.

In de video is Hicham Chaib te zien, een Antwerpse Syriëstrijder die bij verstek werd veroordeeld.In de video klinkt eerst in het Frans dat de aanslagen in Brussel slechts “een waarschuwing” waren, in het tweede deel verschijnt dan de Hicham Chaib, die de kijkers in het Nederlands toespreekt. Zijn boodschap is naar eigen zeggen gericht “aan de Belgische bevolking, aan de Belgische regering, aan Europa, aan heel de wereld en aan de hele coalitie die de Islamitische Staat bestrijdt”.

Sharia4Belgium

Nadat hij de luchtaanvallen van de coalitie tegen IS heeft veroordeeld, richt Chaib zich tot de Belgische regering. “De lessen van Parijs hebben jullie blijkbaar niets opgeleverd. Want jullie zijn maar blijven verdergaan met jullie strijd tegen de islam en de moslims. Daarom wil ik zeggen dat de aanvallen in Brussel enkel en alleen de oogst is die jullie hebben gezaaid met jullie eigen handen”.

Aan het einde van de video executeert hij een geknielde gevangene met twee schoten. Hicam Chaib is de voormalige rechterhand van Fouad Belkacem, en werd in februari 2015 op het terreurproces tegen Sharia4Belgium veroordeeld tot 15 jaar cel. De rechtbank beval toen ook zijn onmiddellijke aanhouding, maar Chaib was ten tijde van het proces al naar Syrië vertrokken. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content