Antwerps onderwijsschepen nuanceert relletje met minister Smet

De Antwerpse schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) stoort zich aan de gebrekkige communicatie van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). Toch ontkent Marinower dat hij niet meer wil antwoorden op de vragen van de minister.

De Antwerpse schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) zou niet meer wil antwoorden op vragen van de minister tot er duidelijkheid is over het geld om het capaciteitstekort weg te werken, schreef Gazet van Antwerpen.

Maar de schepen ontkent gezegd te hebben dat hij op herhaaldelijke vragen aan de minister geen antwoord kreeg. Wel geeft Marinower aan dat er door de lokale taskforce nog geen standpunt wordt ingenomen over te realiseren projecten in 2014.

Dat gebeurt pas als duidelijk wordt of van het toegekende bedrag van 18,5 miljoen euro een deel moet gevrijwaard worden voor het terugbetalen aan de stad Antwerpen van projecten die door haar geprefinancierd werden. De schepen heeft de minister in brief om opheldering gevraagd en Smet bevestigde dat het bedrag volledig ter beschikking staat voor nieuwe realisaties.

Vier miljoen extra voor Mechels onderwijs

De Vlaamse regering liet eerder dit jaar weten in de begroting van 2014 minstens 30 miljoen extra te voorzien voor capaciteitsverhogende initiatieven in het onderwijs. Voor de stad Mechelen werd alvast 4 miljoen opzij gezet.

In april van dit jaar werden Vlaamse steden waar een capaciteits-taskforce actief was, opgeroepen om een onderbouwd voorstel op te stellen rond de toekomstige uitbreidingen van de onderwijsinfrastructuur. OnderwijsOverleg Mechelen (O.O.M.) diende een tiental dossiers in voor een totaal bedrag van 15,2 miljoen euro. De Vlaamse regering liet weten dat een extra bedrag van 4 miljoen euro werd toegekend.

‘Elk kind in Mechelen heeft een plek’

De stad reageert tevreden op die financiële injectie. “Wij zijn tevreden dat er een serieus bedrag richting Mechelen komt” aldus Mechels schepen van Onderwijs Marc Hendrickx (N-VA).

“Eén en ander zal ons immers in staat stellen om de meest dringende problemen op te lossen. Binnen een tweetal weken, als het schooljaar zal zijn gestart, komt de taskforce ‘capaciteit Mechels Onderwijs’ terug samen en daar zal in consensus en overleg een selectie worden gemaakt van de projecten. Bij de start van het nieuwe schooljaar zal elk kind in Mechelen
een plaats op school hebben. Ik geef toe dat dit voor sommige kinderen misschien niet zal kunnen in de school of wijk naar keuze, doch elders in de stad, maar grote en verre verplaatsingen worden hierbij zoveel als mogelijk voorkomen.”

Tegen 16 september moet de stad aan de Vlaamse regering overmaken welke dossiers zullen worden uitgevoerd, zodat deze kunnen opgenomen worden in de effectieve opmaak van de begroting 2014. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content