Antwerps filosofiehuis ‘Het zoekend hert’ viert tiende verjaardag

© Christophe Luts
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Eddy Strauven richtte in 2009 het Antwerpse filosofiehuis ‘Het zoekend hert’ op. De tiende verjaardag wordt op 14 en 15 september gevierd met het festival Het dansende denken van het zoekend hert.

Wat hebt u met herten, mijnheer Strauven?

Eddy Strauven: Het pand waarin we gehuisvest zijn, heeft een art-decoglasloodraam in de hal. Daarin is een gazelle te zien. Het woord hert in onze naam verwijst naar dat dier én is Oudnederlands voor het woord hart. Wat is een filosoof meer dan een zoekend hart? Tien jaar geleden stichtte ik met enkele getrouwen dit filosofiehuis. Ik was zoekende, toen. Mijn ouders waren net overleden. Ze waren hardwerkende arbeiders die hun dorp nooit verlieten, maar altijd de drang naar vrijheid en creativiteit aanmoedigden. Dankzij een hecht team kon ik mezelf, als een Baron von Münchhausen, met de haren uit het moeras trekken. Het zoekend hert bleek de perfecte plek voor een geëngageerd project.

Wat houdt dat project precies in?

Strauven: We willen mensen enthousiasmeren om in alle vrijheid naar inzicht te streven. We organiseren ontmoetingen met denkers en auteurs als Tinneke Beeckman en David Van Reybrouck, met activisten zoals Hart boven hard-voorman Wouter Hillaert en de jongeren van Youth for Climate. We doen dat in alle onafhankelijkheid, dus zonder structurele subsidies.

Antwerps filosofiehuis 'Het zoekend hert' viert tiende verjaardag

Wat staat er allemaal op het programma volgend weekend?

Strauven: We beginnen het feest met odes aan dat zoekende ‘hert’, gevolgd door lezingen over het ‘dansende denken’, een begrip van Friedrich Nietzsche. Filosofen Jean Paul Van Bendegem en Eva Rovers spreken de festivalgangers toe vanaf ons balkon. Later leest Peter Verhelst ‘dansende gedichten’ voor. Schrijfsters Anne Provoost en Patricia Jozef gidsen, elk met een soulmate, mensen langs hun favoriete sculpturen in het vlakbij gelegen Middelheimpark. En cabaretier Vitalski brengt de eerste Nederlandse vertaling van Eleusis, een vriendengedicht dat Georg W. F. Hegel in 1796 schonk aan dichter Friedrich Hölderlin.

Wordt er ook gedanst?

Strauven: Ja! Muzikanten Stef Kamil Carlens en Elisabeth Van Dam – een doctor in de filosofie die als danseres Dolly Bing Bing furore maakt en deze zomer op Pukkelpop te zien was – bewerken de Hymnus an das Leben van Friedrich Nietzsche en de schijfster Lou von Salomé tot een Engelstalige hymne. Meezingen mag!

Met dit project eren we onze volkse afkomst, de jonge, zoekende mensen én onze filosofische leermeesters. Daarom is iedereen welkom op ons feest. Je kunt je ook gratis laten portretteren door schrijver Michiel Cox, een tête-à-tête beleven met een lid van Youth for Climate of De opera van de vallende mens ervaren, een virtual-realityopera van Celine Daemen. Je hebt voor dit feest echt geen kennis van de filosofie nodig. Een zoekend hert volstaat.

Het dansende denken van het zoekend hert vindt op 14 en 15 september 2019 plaats in Het zoekend hert te Antwerpen. www.hetzoekendhert.be

Partner Content