Antwerpen lanceert ‘snel interventieteam’

Bart De Wever (N-VA) © Belga

Antwerpen lanceert na de zomervakantie een zogenaamd ‘snelle respons team’ (SRT), zwaarbewapende agenten die de klok rond op de baan zijn om snel op te treden bij incidenten.

Het SRT moet starten op 1 september, bestaan uit drie agenten en 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 op de baan zijn, bevestigde burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan de VRT-nieuwsdienst. De maatregel is gericht op incidenten met vuurwapens in de stad.

Sneller dan BBT

De agenten zullen speciaal uitgerust zijn, dat wil zeggen dat ze zwaardere wapens krijgen, andere vesten en ballistische helmen en andere opleidingen voor specifieke situaties. ‘De criminaliteit in Antwerpen daalt scherp, en dat kan ik alleen toejuichen. Maar tegelijk zien we dat criminelen en terroristen vaker naar oorlogswapens grijpen. Als je tegen een kalasjnikov moet kunnen optreden, moet je met gelijkaardige wapens op het terrein komen,’ redeneert De Wever.

Het SRT moet de lacune opvangen tussen de gewone ploegen politieagenten en het Bijzonder Bijstandsteam (BBT) – ook wel ‘de bottinnekes’ genoemd. De Wever: ‘De BBT heeft een halfuur nodig om ter plaatste te zijn. Dat is te lang als iemand veel slachtoffers wil maken’.

Het SRT-project komt er volgens de politie ook op vraag van de eigen medewerkers, die zich zorgen maken over hun veiligheid op het terrein. ‘Wekelijks maken we geweldsdelicten mee waarbij wapens vertoond of gebruikt worden, zoals gewapende overvallen op handelszaken, steekpartijen of verdacht gedrag met openlijk wapenvertoon’, luidt het in het persbericht van de politie. ‘De klassieke politiebewapening en -bescherming is hierbij niet altijd afdoend.’

Brussel

In Brussel bestaat al langer een soortgelijke dienst, maar voor Antwerpen is het SRT volledig nieuw. Volgens burgemeester De Wever is het initiatief geïnspireerd door onder meer de terroristische aanslagen in Parijs begin dit jaar, waar de daders beschikten over een kalasjnikov. Maar ook het criminele milieu zou steeds vaker met zware vuurwapens werken. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content