Annita Harrewynn eerste Gentse vrouwelijke procureur-generaal

© Tristan Verminck (Picasa)

Annita Harrewyn is de nieuwe procureur-generaal van Gent. De eerste vrouwelijk procureur-generaal volgt daarmee Frank Schins op.

Het was al langer bekend dat de 61-jarige Anita Harrewyn de nieuwe procureur-generaal van Gent zou worden, maar het is nu ook officieel. Ze is de eerste vrouwelijke procureur-generaal van Gent. Dat schrijft De Morgen. Harrewyn wordt aangesteld voor de komende vijf jaar.


Een zeer discrete vrouw

Harrewyn is de eerste vrouwelijke procureur-generaal van Gent, maar niet van België. Christine Dekkers was haar voor in Antwerpen en Anne Thily in Luik. Harrewyn staat te boek als een zeer discrete vrouw. Behalve dat ze de weduwe is van de in 2004 overleden Knack-journalist Frank De Moor, is er over haar privéleven dan ook maar weinig geweten.

Kennissen beschrijven haar als een goede teamspeler en een integer en intelligent persoon met een sterke persoonlijkheid. Ze houdt er niet van om in de spotlights te staan, maar zal dat in haar nieuwe functie af en toe wel moeten doen.


‘De lijn van Schins doortrekken’

Harrewyn was tot nu toe advocaat-generaal bij het Gentse hof van Beroep. In die hoedanigheid werkte ze al nauw samen met oud-procureur-generaal Frank Schins. “Ongetwijfeld zal ze de lijn van Schins doortrekken”, liet een bevoegde bron aan De Morgen weten. “Ze weet zeer goed hoe het reilt en zeilt binnen justitie en ze weet wat justitie nodig heeft.”

Naast Harrewyn was ook de Gentse advocaat-generaal Frank Schuermans kandidaat om de nu gepensioneerde Frank Schins op te volgen, maar die ging uiteindelijk aan de slag op het kabinet van Johan Vande Lanotte. Zijn kandidatuur werd overigens verstoord toen hij in september beschuldigd werd van misbruik van een kredietkaart bij het comité P. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content