Amnesty International bezorgd over mensenrechtenbeleid Bourgeois I

Annemie Turtelboom (Open VLD) en Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

Amnesty International vindt het verontrustend dat er in het Vlaams regeerakkoord geen sprake is van de oprichting van een mensenrechteninstituut. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de uitnodiging van de organisatie voor een gesprek aanvaard.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International is bezorgd over het feit dat het Vlaams regeerakkoord niets vermeldt over de oprichting van een mensenrechteninstituut. De ngo verwacht ook een beter beleid tegen verkrachting. De minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de uitnodiging voor een gesprek met de organisatie aanvaard.

Amnesty International was aanwezig op de persconferentie voor de theatertour van Geert Hoste, een trouwe bondgenoot van de mensenrechtenorganisatie. Daar richtte woordvoerster Lore Van Welden zich tot Bourgeois. ‘We zijn tevreden dat het woord ‘mensenrechten’ driemaal vermeld wordt in het regeerakkoord en vinden het ook goed dat de regering de strijd inzet tegen geweld’, aldus Van Welden.

In het bijzonder pleit Amnesty voor een beter beleid tegen verkrachting. ‘Elke dag krijgt de politie acht nieuwe zaken binnen, en dat is nog maar het topje van de ijsberg, want 90 procent van de slachtoffers doet geen aangifte.’

Maar de organisatie is niet tevreden over het ontbreken van een Nationaal Mensenrechteninstituut in het regeerakkoord. ‘De VN raadt elk land aan zo’n onafhankelijk orgaan op te richten om alle mensenrechten te monitoren, ook op internationaal vlak’, zegt Van Welden. ‘De verschillende regeringen, inclusief de Vlaamse, hebben deze aanbeveling al aanvaard en gezegd er werk van te maken. Amnesty hoopt dan ook dat dit niet van de agenda is verdwenen.’

Van Welden nodigde de minister-president uit om samen te zitten over die thema’s. Bourgeois verklaarde in zijn korte toespraak graag op die uitnodiging in te gaan. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content