‘Ambtenaren zullen langer werken, minder pensioen ontvangen’

Ambtenaren protesteerden tegen maatregelen van Di Rupo I in 2013. De plannen gaan nu een eind verder. © Belga

De Zweedse coalitie gaat ingrijpen in de pensioenen van ambtenaren. Ambtenaren zullen langer moeten werken, niet langer hun studiejaren kunnen meetellen voor de opbouw van het pensioen, en hun pensioen op een minder voordelige manier berekend zien. Het brugpensioen wordt bijna helemaal afgebouwd.

Dat meldt De Tijd op basis van gesprekken met onderhandelaars.

Voortaan zullen pensioenen van ambtenaren berekend worden volgens de laatste 15 of zelfs de laatste 20 dienstjaren. Nu is dat op basis van de laatste 10 jaar, doorgaans de best betaalde jaren.

Het brugpensioen wordt volgens de krant bijna helemaal afgebouwd. En de studiejaren tellen niet langer mee bij het berekenen van de loopbaan.

42 jaar

De partijen willen ook enkele uitzonderingsregimes afbouwen, waarmee politieagenten en het NMBS-personeel nog voor hun 60ste verjaardag met pensioen kunnen. Daarenboven worden de voorwaarden voor het vervroegd pensioen weer strenger. Men zal voortaan 42 dienstjaren moeten hebben alvorens voor vervroegd pensioen in aanmerking te komen (onder de plannen van Di Rupo I is dat 40 jaar).

Voorts willen de Zweedse onderhandelaars niet langer elke gelijkgestelde periode laten meetellen bij het berekenen van het pensioen. Tijdskrediet en werkloosheid zouden nog maximaal voor vijf jaar in rekening kunnen worden gebracht.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content