‘Als we samen met het VB de meerderheid halen, dan gaan we voor de Vlaamse onafhankelijkheid’

© belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Als N-VA bij de volgende verkiezingen met het Vlaams Belang een meerderheid kan vormen, zal de partij op die manier de Vlaamse onafhankelijkheid eisen – als het Vlaams Belang de democratische spelregels hanteert. Dat zei N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover gisteren op een debatavond van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Het 24 jaar oude cordon sanitaire lijkt daarmee definitief aan diggelen te liggen.

Peter De Roover gaf voor de leden van de VVB een uitgebreide uiteenzetting over de regeringsdeelname van N-VA. Daarna was er tijd voor vragen uit het publiek, dat graag wou weten hoe de partij de onafhankelijkheid wil verwezenlijken. ‘Stel, morgen haalt N-VA 40 procent, het Vlaams Belang haalt er 11. Zal N-VA het Vlaams Belang dan meenemen om de onafhankelijkheid te eisen?’ vroeg de moderator. ‘Ja,’ zei de Roover, ‘we zouden dat zelfs met de PS doen.’ Maar de fractieleider voegt ook een belangrijke voorwaarde toe: ‘Iedereen die ons programma wil helpen uitvoeren binnen de democratische spelregels is welkom.’

Tot hiertoe liet de partij altijd in het midden of regeringsdeelname met het Vlaams Belang een optie was. Enkele weken geleden liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zich wel ontvallen dat hij tegen het cordon sanitaire was. ‘Ik ben tegen het cordon sanitaire, maar voor het uitvoeren van ons verkiezingsprogramma’, zei hij in De Meulemeester in Debat, het online debatprogramma van VTM NIEUWS .

Binnen de democratische spelregels

In 1992 werd het cordon sanitaire door de Vlaamse partijen ingeroepen als reactie op de erg grove, opruiende taal en van het Vlaams Belang en hun al te scherpe houding tegenover immigranten. Dat de grootste partij van Vlaanderen en België nu de hand reikt naar het Vlaams Belang is opmerkelijk. Toch is een meerderheid van N-VA en Vlaams Belang nog niet voor morgen. In een recente peiling van VRT en De Standaard halen de twee partijen samen zo’n 35 procent.

Partner Content